Orman ve Su işleri Bakanlığı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü'nce 7'incisi yapılan Havza Planlama ve Proje Eğitimi, Elazığ'da başladı. Bir otelde düzenlenen eğitimin 3 gün devam edeceği belirtildi.
Çölleşmeyle mücadele ve arazi tabiatının dengelenmesinde kat edilen mesafe hakkında bilgi veren Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Mustafa Gözükara,'Üçüncü kuşak Havza Rehabilitasyon Projelerinde doğal kaynakların korunması ve geliştirilmesinin yanı sıra, su kaynaklarına olan ihtiyacın artması ile entegre su yönetimi de projelere ilave edilmiştir. İzleme ve değerlendirilmesinin önemi kavranmıştır. Bir işin yolunda gidip gitmediğini söyleyen bir nevi uyarı olan izleme ve değerlendirme sistemi, önem verilmesi gereken bir diğer konudur. İzleme, karar vericileri kritik noktalar ve sorunlarla ilgili olarak zamanında uyarır' dedi.
İzleme ve değerlendirme sisteminin acil çözüm gerektiren problemleri doğru zamanda müdahale edebilme olanağı sağladığını aktaran Gözükara, ' İzleme ve değerlendirme ile uygulamaların başarılı olup olmadığı, proje öncesi havzada ki başlangıç bilgilerinin tespiti ile ortaya çıkmaktadır. Ancak proje uygulamaları ile ortaya çıkan havzada ki gerçek değerlere dayanan değişimlerin bir izleme ve değerlendirme sisteminin bir veri tabanının toplanması da gerekmektedir. Bu konuda projemizi hayata geçirdik. Arazimobile adında bir yazılım yapıldı. Toprak bilgi sistemini kurduk. Laboratuvarlar kayıtlı sistemi ile bağlantısı yapıldı. Yapılacak bu projelerin bilgileri otomatik olarak bu sisteme girebilecek. Oluşturulan toprak veri tabanına istenilen bilgiler alınabilecek ve çalışmalarda kullanılabilecek. Özellikle orman bölge müdürlüklerimizden etüt projecilerinin ve ihale ile yaptırılan projelerde yüklenicilerin bu sistemi kullanmaları önem arz etmektedir' diye bilgi verdi.
Konuşmanın ardından eğitim basına kapalı olarak devam etti.
Eğitime, Havza Planlama ve Arazi Islahı Daire Başkanı Kürşat Yıldırım, UNCCD Kuzey Akdeniz Bölgesel Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Erdoğan Özveren, Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel, Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Daire Başkanı Fahrettin Ay, Ağaçlandırma Daire Başkanı İbrahim Yüzer ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Mehmet Mustafa Gözükara ve paydaş kurumların temsilcileri katıldı.

Havza Planlama ve Proje Eğitimi