Ziraat Bankası Tunceli Şubesinde konuşan Elazığ Bölge Yöneticisi İbrahim Polat, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama işlemleri ve ihracı ile ilgili bilgi verdi.
Bankalar olarak yaklaşık 4,5 senedir altın uygulamaları ile yastık altında bulunan altın cinsinden değerlerin ekonomiye kazandırılması amacıyla çalışmalar yapıldığını anımsatan Polat,'Hazine müsteşarlığımız bu anlamda bireysel yatırımcılara sunduğu herhangi bir ürün yoktu. O yüzdende şuanda ihraç edilmeye başlanan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası uygulamaları bizim daha önce başlatmış olduğumuz yapının daha hızlı ve etkin bir şekilde amacına ulaşması yönünden önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu vesile ile de ekonomimize yastık altında durup hiçbir katkısı olmayan altın cinsinden değerlerin daha fazla katkı sağlayacağını inanıyoruz' dedi.

'6 ayda bir ödeme yapılması düşünülüyor'
Hazine müsteşarlığının bireysel yatırımcılara ellerindeki altınlara altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası olmak üzere iki ayrı ürün sunduğunu aktaran Polat, 'Bunlardan altın tahvili faizli bir getiri elde etmek isteyen müşterilere yönelik olarak sunulmuş bir üründür. 6 ayda yüzde 1,20, 1 yılda ise yüzde 2,40 gibi normal altın mevduat hesaplarına uyguladığımız faizlerin daha üzerinde bir oranla müşterilerimizin hizmetine sunuluyor. Altına dayalı kira sertifikası, sertifika sahiplerinin altına endeksli gayrimenkul kira gelirlerinin paylar oranında dağıtılmasıdır. Her iki üründe de 6 ayda bir ödeme yapılması düşünülüyor. Altın tahvilinde 6 ayda bir faiz ödemesi kira sertifikasında 6 ayda bir kira ödemesi şeklinde bunu değerlendirmek mümkündür' ifadelerini kullandı.

'Taş ve süslemeli altınlar kabul edilmeyecek'
Tunceli'de kampanyanın 2 ile 8 Nisan tarihlerinde olacağı dile getiren Polat,' 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecek. Sadece üzerinde değerli ve değersiz taş olan, reşat, altının üzerinde altın olmayan süslemeler olanları alamıyoruz. Eksperlerimiz altınları değerlendirecek ve birebir karşılığında altını alacaklar. Kuyumcuya götürdüğü zaman işçilik kaybı yaşayan müşterilerimiz onu da yaşamayacak. Müşterilerimizin ihraç işlemi gerçekleşene kadar müracaat edenlerin iade talepleri kabul edilemeyecek. Çünkü orada bir süreç işlemiş olacak ama ihraçtan sonra ilk 3 aya kadar hazine müsteşarlığının yapmış olduğu maliyetlerin bir kısmı karşılansın diye yüzde 1,5'luk bir iskonto olacak ama 3 aydan sonra altın bozdurulmak istenirse herhangi bir kayba uğranılmayacak. Üstüne üstlük işlemiş değeri ile beraber altınlarının karşılığını TL olarak almış olacaklar. Altın tahvilinde her 6 ayda bir işleyecek faizler ve kira sertifikasında her 6 ayda bir ödenecek tutarlar altın değeri üzerinde hesaplanıp müşterilerimizin hesaplarına TL olarak geçecek'diye bilgi verdi.