MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, sosyal medya hesabından geçtiğimiz hafta yayınlanan milli gelir sonuçlarını değerlendirildi. Sermaye payının arttığına dikkat çeken Usta, MHP olarak TBMM'ye getirilecek reform paketlerinin destekçisi olacaklarını dile getirdi.

EN BÜYÜK KATKI HİZMETLERDEN

Enflasyondaki artışa paralel olarak GSYH deflatörünün, 2008'den sonraki en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde10,8 olduğunu kaydeden MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, 'Üretim yöntemiyle büyümeye en büyük katkı 4,1 puan ile hizmetler sektöründen, ikinci büyük katkı ise 1,8 puan ile sanayi sektöründen gelmiştir. 2017 yılında, reel olarak, tarım sektörü yüzde 4,7 oranında, sanayi sektörü yüzde9,2 oranında, inşaat sektörü yüzde 8,9 oranında, hizmetler sektörü yüzde 7,6 oranında, ürün üzerindeki net vergiler yüzde 4,4 oranında büyüdü. Toplam tüketimin milli gelir içerisindeki payı geçen yıla göre 1 puan azalarak yüzde73,6 olmuştur. Harcama yöntemiyle büyümeye katkılara bakıldığında tüketimin katkısı yüzde 4,4, yatırımların katkısı ise 2,1 puandır. 2,1 puanlık yatırım katkısının ise hemen hemen tamamı (1,9 puanı) inşaat yatırımlarından geldi. Tüketim ve inşaat yatırımları kaynaklı büyüme, hiç de arzu edilen bir büyüme değil' ifadelerini kullandı.

BÜYÜME DENGESİZ

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, artan cari açığa paralel olarak, 2017 yılı 4. çeyreğinde Türkiye ekonomisinin dengelenme sorunu ile karşı karşıya geldiğini belirterek, '4. çeyrekte net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı azaltma yönünde 3,4 puan oldu. 2017 yılı 4. çeyreğinde yüzde7,3'lük büyümenin 3,7 puanının stok değişiminden gelmesi dikkat çekicidir. 2017 yılı 4. çeyreğinde, üretim yöntemiyle büyümenin stoklanamayan hizmetler sektöründen, harcama yöntemiyle de stok artışından gelmiş olması birlikte düşünüldüğünde, çelişkili bir durum ortaya çıkıyor. 2009 yılında yüzde11,6 olan inşaat yatırımlarının milli gelir içerisindeki payı 2017 yılında yüzde 17,2'ye yükseldi. Bu yatırımların çoğunun konut ve AVM yatırımları olduğu düşünüldüğünde, yurtdışından borçlanarak elde ettiğimiz kaynakların üretken olmayan bu alanlara bu kadar çok yönlendirilmesi, ekonominin önündeki en büyük risk' dedi.

VATANDAŞIN BÜYÜMEYİ HİSSETMEMESİ NORMAL

'Gelir yöntemiyle milli gelir incelendiğinde, ücret gelirlerinin işletme artığı lehine azaldığı görülüyor' diyen Milletvekili Erhan Usta, 'Yani emeğin payı azalmış, sermayenin payı artmıştır. Vatandaşın büyümeyi hissetmemesinin nedeni bu. Bu konuda sağlıklı bir denge bulmak, çalışanlara sadece enflasyon farkı değil, büyümeden de pay vermek gerekir. Sonuç olarak 2017 yılındaki yüksek büyümenin bedeli, artan bütçe açığı, cari açık ve dış borç ile yükselen faiz ve enflasyon olarak karşımıza çıkmıştır. Nitekim G20 ülkelerinde sadece büyüme oranında değil bu göstergelerde de en tepedeyiz. Bu sonuçlar, Türkiye ekonomisinin önünü açacak ve sağlıklı, sürdürülebilir, yüksek büyüme sağlayacak ekonomik reformların bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. MHP olarak TBMM'ye getirilecek reform paketlerinin destekçisi olacağız' sözlerini kaydetti.