Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram siyasi partilerin il başkanlarına yapılacak olan evsel atık yakma tesisine dair bilgilendirme sunumu yaptı. Sunumda konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Gölcük ve Başiskele'ye aktarma istasyonları yapacaklarının altını çizerek, 'Dilovası düzenli depolama sahası kapatıldı. 1 yıllık bir yerimiz var. Bunu yeni tesis yapılana kadar katı atık bertarafını uygun bir şekilde yapacak yer arıyoruz. Çevre Bakanlığı'nın Kocaeli için öngördüğü sistem katı atık yakma tesisidir. Burada yer dar, diğer alternatiflerin yetersiz kaldığı bir yer. Avrupa ülkeleri çöpü kaynağında ayırıyorlar, çöp olarak kalandan devlet para alıyor. Türkiye'de bunu uygulayın korsan çöp depoları oluşur' dedi.
Kocaeli'de yıllık çöp miktarı 650 bin ton olduğunu dile getiren Genel Sekreter Bayram, diğer ülkelerden örnekler vererek, 'Konuyla ilgili KOÜ, İTÜ ve GTÜ ile görüşüldü. Gizli saklı bir şey değil bu. Çevre mühendisleri odasına bu tesis anlatıldı. Akademisyenlere, sivil toplum kuruluşları, ilçe belediye başkanları ve gazeteciler Viyana'daki tesisi gidip incelediler. Üniversiteler raporlarını sundu. Katı atık yakma tesisini Ayvazca Mevkii'ne yapacağız. Fabrikanın toplam alanı 28 bin metrekare ama biz 20 hektarlık bir alan tahsis ettik. Ormandan tahsis edilen alanın yaklaşık 10'da birine fabrika kurulacak. Orası bugünkünden daha yeşil olacak. Şu kadar ağaç gidecek denilen yer makilik bir alan. Söktüğümüz her ağaç için 50 ağaç dikeceğiz. Biz ağaç konusunda sabıkalı bir belediye değiliz. Kocaeli'nin çeşitli bölgelerine 8 milyon ağaç dikmişiz. Biz şu anda dördüncü aşamadayız. İhale süreciyle birlikte toplam 8 aşamayı gerçekleştireceğiz' şeklinde konuştu.
Kentin inşa edilmesinin önemi hakkında bilgi veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, 'Önümüzde ihale sürecine kadar en az 1 sene var. Bana bunun siyasi bir iş olmadığı bunda bir gün dahi gecikme olmaması gerektiği söylendi. Ben mühendisim zaten. Teknik olarak incelerim, geri kalanı taktiktir. Bu tesisi inşa etmek zorundayız. Kentimizin ortak bir ihtiyacıdır. En ileri standartlarda katı atıktan enerji üretim tesisinde yenilenebilir 50 megawatt enerji üretimi ile ekonomiye kaynak sağlanacak. 100 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak kapasitede bir tesis olacak. Süreci titizlikle yürütüyoruz' ifadelerini kullandı.

Kocaeli’nin yeni atık tesisi 100 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak