5 bölge 9 il 22 farklı liseden gelecek öğrenciler 5-8 Nisan tarihleri arasında Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin düzenlemiş olduğu Model Birleşmiş Milletler (Model United Nations-MUN) konferansına katılacak. Taflan 19 Mayıs Gençlik Merkezi'nde yapılacak Atamun konferansında 140 öğrenci İngilizce ve Arapçayı kullanarak dünya meselelerini tartışacak. Dil alanı ve akademik alanda iyi olan liselerin tercih ettiği MUN konferansları öğrencilere dil alanında büyük imkanlar sunuyor. MUN konferansları, öğrencilerin Arapça ve İngilizceyi akademik, resmi ve diplomatik şekilde kullanabilmesi, dünya sorunları karşısında bilinçlenmesi ve bu sorunlara çözümler üretmeye çalışmasına katkı sağlıyor.
Yapılacak konferans hakkında açıklamalarda bulunan Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Zahit Köseoğlu, şunları söyledi:
'Türkiye'de Arapça, İngilizce ve Fen- Sosyal Hazırlık alanında eğitim veren tek proje okulu olan Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi, kurulduğundan bu zamana kadar uluslararası birçok MUN konferansına katılarak dil alanındaki iddiasını ortaya koydu. 4 yıllık tecrübenin arkasından bu sene kendi MUN konferansını gerçekleştirecek olan Atakum Anadolu İHL, Atakum'a İmam Hatip Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nin katkılarıyla Türkiye'de imkanları en yüksek MUN konferansına ev sahipliği yapacak. MUN konferansları öğrencileri dünya konuları hakkında bilgilendirmek, öğrendiklerini Arapça ve İngilizceyi kullanarak işleve dökmek, toplum önünde rahat konuşabilme becerisi edinmek, ikili gruplarla kurulan iletişim yoluyla ikna kabiliyetini güçlendirmek, bilgiyi kullanabilmeyi öğrenmek, yabancı öğrencilerle konuşabilmek, uluslararası iletişimi sağlamak için büyük imkanlar sunuyor. Türkiye'nin ilk 9 lisesi arasında yer alan Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi, Atamun'18 konferansını, Türkiye genelindeki tüm Anadolu Liselerini, Fen Liseleri ve özel okulların katılımına açık olarak yaptı. Başvurular 'www.atamun.com' web sitesi üzerinden alındı. 28 Mart'ta son başvurularını alan Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi hedeflediği katılımın üstüne çıkarak büyük bir başarı elde etti. Atamun'18 konferansı, farklı sosyoekonomik durumlardan, kültürlerden, etnik kökenlerden, öğrenim durumlarından gelen katılımcılara birlikte çalışma ve birbirlerinin fikirlerine saygı duyarak fikir alışverişi yapma yetilerini kazandırmayı hedeflemektedir. Dünyanın en büyük Birleşmiş Milletler Konferansı Harvard MUN prosedürünü kullanarak 05-08 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek Atamun'18 Konferansı, 4 İngilizce ve 2 Arapça komiteden oluşuyor. İngilizce komitelerden 'Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Komitesi'nin konusu siber savaşlar olarak belirlenirken, UNESCO komitesinin konusu 'İfade ve Basın Özgürlüğü ve Gazeteci Güvenliği için Çevre Oluşturmak' olacak. Keşmir probleminin tartışılacağı özel, politik ve bağımsızlık komitesinin yanı sıra Ortadoğu sorununa çözüm bulmayı amaçlayan Öncüler Komitesi de İngilizce komiteler arasında yerini alacak. Arapça komitelerin birinde global terör sorunu diğerinde ise Kudüs'teki insan hakları ihlali tartışılarak çözüm bulunmaya çalışılacak.'

MUN nedir?
Model Birleşmiş Milletler dünyanın dört bir yanında ortaokul, lise ve üniversite düzeyinde ders dışı veya kulüp aktiviteleri adı altında faaliyet gösteren bir konsept. Katılımcı öğrenciler danışman öğretmenler eşleğinde Birleşmiş Milletler delegesi rolünü üstlenir. Böyle Model Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler'in uluslararası yaşanan problemlere yönelik çalışmalarını simüle ederek, öğrencilere sorunlara ilişkin bilinç kazandırmayı hedefler.
Konferans, 5 Nisan Perşembe günü Taflan 19 Mayıs Gençlik Merkezi'nde saat 14.00'te yapılacak.

Türkiye’nin dört bir yanından 140 öğrenci “Atamun” konferansına katılacak