TKDK Mersin İl Koordinatörlüğü'nden alınan bilgiye göre, 3. çağrı ilanı kapsamında Mersin'de 302 sektörde (çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi) yatırım yapmak isteyen 48 başvuru sahibi projelerini Mersin İl Koordinatörlüğüne sunarak, TKDK'dan yaklaşık 35 milyon liralık hibe talebinde bulundu. Bu miktar ile Mersin İl Koordinatörlüğü, fon kullanımı açısından 42 il genelinde Trabzon ve Kahramanmaraş'ın ardından 3. sırada yer aldı. Söz konusu 48 projenin hayata geçirilmesiyle Mersin kırsalında yüzlerce insana yeni istihdam olanaklarına kavuşacak.
'Proje başvurusu yapanların yüzde 75'i kadın'
IPARD II 3. çağrı döneminde başvuru yapan 48 yatırımcıdan 36'sı kadın, 12'si erkek girişimci. Arıcılıktan mantarcılığa bir çok alanda hibe veren TKDK Mersin İl Koordinatörlüğü'nün 3. çağrı döneminde, 48 başvurunun 15'i arıcılık, 10 tanesi bitkisel üretim, 13 tanesi kırsal turizm ve 10 tanesi yerel ürünlerden oluşuyor.
'TKDK ile kırsal turizm çeşitleniyor'
13 kırsal turizm başvurusunun alındığı bu dönemde, apart otelden bungalova, restorandan mesire ve rekreasyon alanlarına varıncaya kadar Mersin'in turizmine katkı sağlayacak projeler desteklenecek. Bu kapsamda 4 konaklama tesisi, 5 restoran, 3 mesire alanı ve 1 rekreasyon alanı projesi alındı.
'En çok başvuru Tarsus'tan'
Yatırımların ilçelere göre dağılımında tüm ilçelerden IPARD hibesi için proje talebinde bulunulurken, hem proje sayısı hem de yatırım ve hibe tutarı olarak en çok başvuru Tarsus ilçesinden yapıldı. Tarsus'u 7 proje ile Toroslar, 6 proje ile Erdemli, 4'er proje ile Anamur, Silifke ve Mezitli takip etti.