Dünya Mayın Bilinci ve Mayın Faaliyetine Destek Günü nedeniyle Ankara'da bir program düzenlendi. Programa Milli Savunma Bakanı Yardımcısı Şuay Alpay, BM Kalkınma Programı Temsilci Yardımcısı Seher Alacacı, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Gabriel Munuera Vınals, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Mehmet Selim Uslu da katıldı. Milli Savunma Bakanı Yardımcısı Alpay yaptığı konuşmada, 'Bugün Dünya Mayın Bilincini Geliştirme Günü münasebetiyle çok trajik bir hadiseyle karşı karşıya olduğumuzu görüyorsunuz. İnsani bir problemle, vicdani ve hukuki bir problemle karşı karşıyız. Kara mayınlarının hayatlarını kararttığı, hayatlarına son verdiği insanların çoğunu sivillerin oluşturduğu ve bu sivillerin yarısını da çocukların oluşturduğunu biliyoruz. Çok ucuz, çok kolay ve çok düşük maliyetle döşenen mayınların temizlenmesi bir o kadar çok zor, çok zahmetli, çok masraflı ve çok tehlikeli. Bu topraklar için, bu ülke için, bu millet için hizmet verirken şehit düşmüş askerlerime Allah'tan rahmet diliyorum. Gazilerimize şifa diliyorum. Terör insanlık suçudur, insanlık düşmanıdır. Bugün vesilesiyle tüm dünyaya sesleniyorum. Eğer mayını insanlık suçu olarak görüyorsanız terörü lanetlemelisiniz. Bütün dünya ülkeleri, yeniden değerlendirme yapmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Dünya beşten büyüktür' çağrısından sonra dünyanın nasıl değiştiğini ve bu süreci gözlemledik. Barışı sağlamak için büyük gayret gösteren Türkiye'nin dünya büyüklerinin yanında durması, Türkiye'nin teröre karşı verdiği mücadeleyi bütün dünya görüyor. Dünyada insanca yaşandığı, insani değerlerin arttığı bir temenni diliyorum' dedi.

59 bin 195 metrekare alanın temizliği tamamlandı
Yapılan çalışmaları anlatan Albay M. Zeki Eren, '2015 yılında Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulmuştur. Bugüne kadar geçen sürede birçok alan mayından temizlenmiştir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Özel Mayın Arama ve Temizleme Kurumunca Suriye sınırı fiziki güvenlik kapsamında inşa edilen 792 kilometrelik beton duvarın mayın tarlalarından geçen bölümlerinin temizliği yapılmış, kalan 37 kilometrelik alanın temizliği devam etmektedir. Başbakanımızın emriyle Gaziantep Karkamış'taki alanın mayın temizliğinin sonuna gelinmiş, 130 bin metrekarelik alanın temizliği tamamlanmıştır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca Kilis'in Elbeyli ilçesinde inşa edilecek Çobanbey Gümrük Kapısı sahasında yapılan alışmayla 80 bin metrekarelik alan temizlenmiştir. Hedefimiz 2022 yılına kadar mayın tarlalarının temizliğini tamamlamaktır. Sayın bakanımızın direktifleriyle mayın temizleme çalışmalarımız devam etmektedir. Jandarma Özel Mayın Arama ve Temizleme Komutanları tarafından doğu sınırları fiziki güvenlik sistemi kapsamında mayın temizliği devam etmektedir. Şu ana kadar 59 bin 195 metrekare alanın temizliği tamamlanmıştır' açıklamalarında bulundu.

'Yeryüzündeki hiçbir silah içimizdeki vatan sevgisini söküp alamayacaktır'
Bastığı mayın nedeniyle gazi olan Piyade Astsubay Kıdemli Üstçavuş Fatih Uyarer, 'Daha 19 yaşındayken mayına basarak gazi oldum. Türkiye'nin en geç Güneydoğu gazisi olarak bu ünvanı aldım. Görünüşte mayın çok küçük bir silah gibi görünse de onunla tanışanlar ve yıkıcı etkisine maruz kalanlar mayının tehlikesinin farkındadırlar. Mayının en büyük özelliği nerede olduğunun bilinmemesidir. Bu nedenle hiç beklemediğiniz bir anda beklemediğiniz bir yerde karşınıza çıkabilir. En çok zarar görenler siviller ve çocuklardır. Çünkü onlar kendini savunabilecek ve mayını tanıyabilecek bilgi ve tecrübede değillerdir. Ben yaşayan bir mayın mağduru olarak önceden çok aktif ve sporcu bir kişiliğe sahiptim. Mayından sonra kullandığım protez benim kendi bacağım gibi olmayacaktı. Tüm bu zorluklara rağmen ben Türk Silahlı Kuvvetlerine girerken bir söz vermiştim. Ne koşulda olursa olsun vatanıma ve milletime hizmet verecektim. Ben de bu bilinçle mayının benden aldıklarının yerine başka şeyler koyarak hizmet etmeye devam ettim. Fiziksel olarak hizmet edemiyorsam ben de ruhsal ve duygusal anlamda hizmet etmeye devam ederim dedim. Benim gibi mayına basarak veya başka şekillerde gazi olmuş ya da engeli bulunanlara destek oldum. Onların da bu engelleri aşmaları için örnek olmaya karar verdim. Bu amaç doğrultusunda devletimizin bana sunduğu imkanlar dahilinde üniversite okudum ve yüksek lisans yaptım. Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Bakım Merkezi ve Engelliler Spor Kulübü'nde aktif olarak spora devam etmekteyim. Kendimi diğer engelli insanlara destek olma konusunda sorumlu hissetmekteyim. Mayın beni ve benim gibi mağdurların çeşitli uzuvlarını, hayallerini, geleceğe bakış açısını, umutlarını, gençliğini almış olabilir. Ancak içimizdeki vatan sevgisini asla söküp alamayacaktır. Yeryüzündeki hiçbir silah içimizdeki vatan sevgisini söküp alamayacaktır' dedi.

'25 binin üzerinde kara mayını tespit edilerek imha edildi'
BM Kalkınma Programı Temsilci Yardımcısı Seher Alacacı, Türkiye'de 2015 yılından bu yana Milli Savunma Bakanlığı ortaklığıyla projenin yürütüldüğünü ve BM'nin uluslararası camianın mayınsız bir dünya misyonuna ulaşmasına kendini adadığını ifade etti. Alacacı konuşmasına şöyle devam etti:
'BM, 2018 yılı teması koruma barış ve kalkınmanın ilerletilmesidir. Günümüzün çalkantılı dünyasında mayın faaliyeti barışa yönelik atılmış somut bir adımdır. Küresel çapta BM kalkınma Programı keşif, mayın temizleme ve kalite güvenliği uygulanması açısından otuzdan fazla ülkede ulusal mayın faaliyeti kuruluşlarına destek sağlamaktadır. UNDP, ülkeleri mayın faaliyetlerine dair politika geliştirme, stratejik planlama, izleme ve değerlendirme fonlarını destekleyerek mayın temizliği, iyileştirme, kalkınma, uzlaşma ve geçim kaynaklarına katkıda bulunulmasının temin etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti anti personel mayınlarının yasaklanması anlaşmasını imzalayarak topraklarındaki anti personel kara mayınlarını temizlenmeye yönelik taahhüdüyle övgüyü hak etmektedir. AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Türkiye'nin doğu sınırlarındaki mayınların temizlenmesi ve sınır denetim kapasitesinin artırılarak sosyo-ekonomik kalkınmaya katkı bulunulması projesi, UNDP-Türkiye'nin mayın temizliği alanında Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile yapmış olduğu ilk ortaklık unvanına sahiptir. 2016'dan itibaren 3.3 milyon metrekare üzerinde bir alan mayından arındırıldı ve 25 binin üzerinde kara mayını tespit edilerek imha edildi.'
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Gabriel Munuera Vınals, mayınlardan temizlenen sınırların modern insana yaraşır sınır güvenliğine kavuşacağına emin olduklarını dile getirerek, iç güvenlik ve sınır güvenliği için bunun önemli bir konu olduğunun altını çizdi. Vınals, 'Türkiye'nin bu çalışmalarından memnunuz. Göç rotası olarak baktığımızda Türkiye önemli bir yer. Suriye krizinden sonra fazlaca göçmene ev sahipliği yapıyor. Türkiye'den Avrupa'ya düzensiz göçlerin dengelenmesi için çalışmalara başlandı. Türkiye, temel haklara saygı duyarak etkin ve etkili sınır güvenliğini korumaya çalışıyor. AB büyük hibeler veriyor Türkiye'ye. Yatırım ve harcamalara baktığımızda bu projede hepimizin ortak bir hedefi var. Türkiye'nin sınırındaki kara mayınlarını temizlemek ve bunları insani ve etkili sınır güvenliği araçlarıyla değiştirmek, yani onun yerini almasını sağlamak, böylelikle bizler insanların acısına bir son vermek, sosyo ekonomik kalkınmayı sağlamak ve aynı zamanda düzensiz göçü önleyerek sınır güvenliğini güçlendirmeyi amaçlıyoruz. 106 milyon euroluk bir katkının projeye ayrıldığını ve bu meblağın 80 milyonunu AB'nin desteklediğini söylemek istiyorum' diye konuştu.

2016’dan itibaren 3.3 milyon metrekare alanda 25 binin üzerinde mayın imha edild