Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi, 22 farklı liseden gelecek öğrencileri, Model Birleşmiş Milletler (MUN) konferansında ağırlıyor. İngilizce ve Arapça dilleri kullanılarak, öğrencilerin Birleşmiş Milletler (BM) delegesi rolünü üstlendiği simülasyon ATAMUN'un açılışı, Samsun Valisi Osman Kaymak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, AK Parti Samsun İl Başkanı Hakan Karaduman'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

KENDİNİZİ GELİŞTİRİN

Öğrencilerin, dersler dışında kendileri donatmaları gerektiğini vurgulayan Vali Osman Kaymak, "Öğrenciler, dünyayı ve hayatı öğrencilik yıllarında tanımak durumunda. Sosyal ve geleceği kucaklayan birey olmak adına, derslerin ötesinde de kendisini donatması gerekli. Her bireye dünyayı kurtaracak kişi olarak bakıyoruz. Bir alim bir alemi kurtarır. Sizi şimdiden, dünyadaki gelişmeleri okuyabilen kişiler olarak görmek istiyoruz. Çok kitap okumalı ve tartışmalısınız. Kendisini kurtaramayan kişi ülkesini kurtaramaz, bu nedenle bu proje çok anlamlı" diye konuştu.

TEBRİK EDERİM

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, "Dünyanın yükselen sorunları, bu simülasyonda konuşulacak. Bunu kim düşündüyse tebrik ediyorum. İyi bir etkinlik olacak diye düşünüyorum, böyle sempozyumlar kişinin tezini savunabilmesi için zorlayıcı ve geliştirici olur" dedi.

DÜNYA KÜÇÜLDÜ

Küreselleşmenin, dünyayı küçülttüğünü vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, "Küreselleşme denen olgu nedeniyle, iletişim çok çeşitlendi. Dünyanın bir ucunda yaşanan hadise yanı başımızda gerçekleşmiş gibi hissediliyor. Dünya, minicik bir hale geldi. Bu nedenle MUN, lise düzeyindeki öğrencilerin uluslararası düzeydeki tartışmalar konusunda bilgi sahibi olacak. Öğrenciler; savaşlar, siber saldırılar, ifade özgürlüğü alanındaki sıkıntılar hakkında tartışacak. Bu tartışmaları İngilizce ve Arapça olarak yapacaklar" sözlerini kaydetti.

AKIŞI TERSE ÇEVİRECEKLER

Okul Müdürü Zahit Köseoğlu, "Model Birleşmiş Milletler Konferansı (MUN), lise ve üniversite öğrencilerinin Birleşmiş Milletler'deki konuları konuştuğu, siyasi aktörlerin rollerini üslendiği bir simülasyon. Bu organizasyon ile öğrencilerimiz uluslararası boyuttaki sorunlara farklı pencerelerden bakıyor. Çok dil bilmenin öneminden bahsedilen bir dönemde, öğrencilerimizi her alanda söz sahibi olacak bireyler olarak yetiştirmenin gayreti içerisindeyiz. Konferansımızın mottosu "Turn the tide" yani olayların akışını tersine çevirmek" ifadelerini kullandı.
Etkinlikte, öğrenciler tarafından müzik dinletisi verildi.

Şükrü Berk ASKAR