Haşhaş tohumu ihracatındaki 2 yıllık krizin aşılması sonrasında haşhaş tohumu ihracatı 2018 yılının Mart ayında; 27 milyon 780 bin dolar olarak gerçekleşti. Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre; Türkiye'den yapılan 27 milyon 780 bin dolarlık haşhaş tohumu ihracatında Hindistan 25 milyon 720 bin dolarlık tutarla, toplam ihracatın yüzde 93'ünün yapıldığı ülke konumunda.
Hindistan Merkez Narkotik Bürosu'nun, dağıtım sistemine açılan davalar nedeniyle 1 Temmuz 2016 tarihinden beri ithalat lisansları kotalarının dağıtımını durdurduğuna dikkati çeken Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi, 2 yıllık çaba sonrasında Hindistan'a haşhaş tohumu ihracatının önünün açıldığını kaydetti.
Türkiye'nin haşhaş tohumu ihracatında Hindistan'ın en büyük ihraç pazarı olduğuna dikkati çeken Hemsi, 'İhracatçılarımızın 2 yıllık bekleyişi sona erdi. Hindistan'dan şu anda 18 bin 500 ton kota tanımlandı. Kotanın yarısını Mart ayında ihraç ettik. Haziran sonuna kadar 50 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmesini bekliyoruz' diye konuştu.

'Online sistem kurulacak kota dağıtımı Türkiye'den olacak'
Türkiye'nin haşhaş tohumu ihracatının kesintiye uğramadan devamlılığı açısından, Yeni Delhi Ticaret Müşavirliği, Ekonomi Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi nezdinde temaslarda bulunduklarını anlatan Hemsi şöyle devam etti: 'Hindistan'a yönelik Türkiye menşeli haşhaş tohumu ihracatının kayda tabi ihracat kapsamına alınması yönünde girişimde bulunduk ve ilgili tebliğ 11 Mart 2016 tarih, 29650 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak ülkemizden haşhaş tohumu ihracatı kayda bağlı ihracat kapsamına alındı. Hindistan'a yönelik haşhaş tohumu ihracatı kayıt işlemlerinde birliğimiz yanında ülkemiz ilgili kuruluşları olan Ekonomi Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Hindistan Maliye Bakanlığına bağlı Narkotik Bürosu (CBN) yetkilileri tarafınca uygulanacak izin/onay aşamalarına ilişkin oluşturulan online sistem çalışmaları yapıldı. Konunun en kısa sürede çözüme ulaşması için koordineli bir şekilde ilgili makamlar nezdinde girişimler sürdürüldü. Kayıt sisteminin yürütülmesi amacıyla bir online sistem oluşturulması için bir yazılım programı yaptırıldı, Hindistan makamlarınca onayının ardından bu sistemin devreye girmesi bekleniyor. Bu kapsamda ihracatçı firmalar Ege İhracatçı Birliklerine kontratları dahilinde başvuracak, online sistemle kontrol yapılarak ülke kotasının aşmaması sağlanacak.'

Haşhaş tohumu ihracatında Hindistan bereketi