Türk Telekom, Türkiye'nin dört bir yanında öğrencilere modern bir eğitim ortamı sunduğu okul ve eğitim binalarına yenilerini eklemek adına Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği gerçekleştirdi. Bu kapsamda 2019'un sonuna kadar 5 ayrı ilde tamamlanacak projelerle 112 derslikli toplam 6 okul, 50 yataklı yeni bir öğretmenevi ve bir öğretmenevinin bakımı ve onarımı yapılacak. Düzenlenen program ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımıyla Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Türk Telekom CEO'su Paul Doany arasında iş birliği protokolü imzalandı. Türk Telekom'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen iş birliği töreninde konuşan Bakan Arslan, eğitim alanında yapılan bir işbirliğine şahitlik etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Hükümet olarak bu ülkenin gelecek bin yılını düşündüklerini ve eğitime önem verdiklerini ifade eden Arslan, çocuklara ve gençlere emanet edilen Türkiye'nin dünyanın herhangi bir ülkesi olmadığını kaydetti. Barış, huzur ve kardeşlik içerisinde yaşama imkanını Türkiye topraklarında mevcut olduğunu belirten Arslan, 'İşte, o imkanın değerlendirilmesi de ancak eğitimle olur. Cumhuriyetin ilk yıllarında başlatılan okuma yazma seferberliği büyük ölçüde amacına ulaşmış olsa da günümüzde nitelikli insan gücü oluşturmak için okuryazar olmak yetmiyor. Daha bilgili, daha donanımlı, dünyadaki gelişmeleri takip edip anlayabilen, hatta takipten öteye giderek dünyada yaşanacak yeniliklere öncülük edebilecek insan kaynağı yetiştirme gayretindeyiz. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanımız gece gündüz bu nedenle yollarda. Eğitim ile ilgili her türlü talebimizi hızlı bir şekilde talimatlandırıyor, takip ediyor ve sonuçlandırıyor. Buradan kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum' şeklinde konuştu.

'Fatih Projesi bilgisayarlı eğitime geçme hedefinin en önemli adımı'
Sadece ortaöğretim seviyesinde değil, yükseköğretimlerin de aynı titizlikle takip edildiğini anımsatan Bakan Ahmet Arslan, 'Her şehrimizi üniversite ile tanıştırdık. Özellikle eğitim alanında; 2000'li yıllara 60-70 kişilik sınıflarda ders gören, öğretmensiz dersler geçiren, okullarında bir tek bilgisayar bile görmeyen bir nesille girmek durumunda kaldık. Ancak, son 15 yılda öncelikli eğitim sistemimizin fiziki mekan, personel ve erişim boyutunu ele alarak donanımlı insan yetiştirmenin temel altyapısını oluşturmaya başladık. Eğitim hizmetlerini kapsamlı bir yaklaşımla ele alıp çocuklarımızın barınma, spor ve kültürel faaliyetlerine yönelik altyapı hizmetlerini de güçlendirdik. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa bu dönemde ilköğretim ve ortaöğretimde her çocuğumuza ücretsiz ders kitabı verilmesi uygulamasını başlattık. Çocuklarımızı bilgi toplumuna hazırlama hedefimiz çerçevesinde 2002'den sonra okullarımıza milyonlarca yeni bilgisayarı tahsis ettik. Okullarımızın tamamına hızlı internet erişimi sağladık. 8 Derslik ve üzeri 20 bin 279 okulumuza Bilişim Teknolojisi Sınıfı kurduk. Kablolu erişimin olmadığı 5 bin civarındaki köy okuluna uydu üzerinden internet sağladık. Bununla da yetinmedik, tüm okullarımızı geleceğe taşıyacak ve tüm derslikleri akıllı sınıf haline getirecek Fatih projesini başlattık. Bu projeyle 45 bin 653 okula tam tamına 432 bin 288 adet etkileşimli tahta gönderdik 45 bin 653 adet A3/A4 çok fonksiyonlu yazıcı kurdurduk. 3 bin 657 adet doküman kamera gönderdik. Ayrıca yine Fatih Projesi kapsamında öğretmenlerimizin eğitimini bu projeye yakışır şekilde bilgi teknolojileri yardımıyla yapabilmek adına 81 ilimizde 110 adet Uzaktan Hizmet İçi Eğitim Merkezi kurduk. Bu proje, ülkemizde bilgisayar okuryazarlığından daha ileri bir noktaya ulaşmamızın, bilgisayarlı eğitime geçme hedefinin en önemli adımı oldu. Bu proje sayesinde bölgeler arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmaya başladık. Ağrı'daki Kars'taki, Sivas'taki okullarla İstanbul'daki, Ankara'daki okullarımızın olanaklarını birbirine benzer hale getirdik, hepsini yüksek standartlı eğitim imkanına kavuşturduk. Eğitimde tam manasıyla fırsat eşitliğini gerçekleştirmiş olduk.

'Türk Telekom, MEB hariç özel ve kamu kuruluşları arasında eğitime en çok destek veren kuruluş'
Eğitimin, 81 milyonu ilgilendiren bir konu olduğuna dikkat çeken Arslan, bu alanın sadece devlet eliyle değil, hayırseverlerin vereceği destekle de gelişeceğini söyleyerek, 'Bu noktada Türk Telekom'u ayrı bir yere koyuyorum. Şu ana kadar yaptırdığı 19 İlköğretim, 35 Ortaöğretim olmak üzere, toplam 54 okuluyla ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı hariç, özel ve kamu kuruluşları arasında eğitime en büyük desteği veren kuruluş haline geldi. 54 okul ile birlikte 23 yurt, pansiyon yemekhane ve spor salonu da yaptırarak gençlerimizin hizmetine verdi. 35 bin kişilik Telekom ailesine, 35 bin kişilik Telekom Okullarında okuyan öğrenci de katıldı. Öğretmenlerimizi, öğrencilerimizin ailelerini, 38 farklı şehirde Türk Telekom okullarından her yıl mezun olan ortalama 5 bin öğrenciyi de hesaba katarsak en az 250 bin kişilik büyük bir aileden bahsedebiliriz. Türk Telekom bugün atacağı imzayla bu büyük aileyi daha da büyütecek. Telekom, 50 milyon lira yatırımla 5 şehrimize 112 derslikli toplam 6 okul, 50 yataklı yeni bir öğretmenevi ve bir öğretmen evinin bakım ve onarımını yapacak. Yaptığı okullarla, bütün il ve ilçelerde kurduğu binin üzerinde Kamu İnternet Eviyle, sanata ve spora verdiği destekle, İnternetle Hayat Kolay, Telefon Kütüphanesi, Sesli Adımlar gibi projeleriyle, Türk Telekom'un, bugün sosyal sorumluluk projesi şampiyonluğuna oynayan örnek bir kuruluş olduğunu dile getirdi' dedi.

'Hayırseverlerimiz tarafından 25 bin 721 bina ve 58 bin 946 derslik yapıldı'
Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz ise Türkiye'de eğitime destek veren en önemli kurumlardan birinin Türk Telekom olduğunun altını çizerek, son 10 yılda Türkiye'nin her noktasında Türk Telekom okullarından mezunların olduğunu söyledi. Bilginin üretildiği yerlerin eğitim kurumları olduğuna dikkat çekerek bu doğrultuda eğitim kurumları yapılmasına önem verdiklerini ifade eden Yılmaz, 'Eğitime yüzde yüz destek kampanyası kapsamında 3 bin 424 yeni bina, 53 bin 159 yeni derslik, 22 bin 297 ek bina, 5 bin 787 ek derslik olmak üzere 25 bin 721 bina ve 58 bin 946 derslik hayırseverlerimiz tarafından yapılıp Milli Eğitime bağışlanmıştır' bilgisini verdi.
'Hangi alanda olursa olsun bütün çalışmalarımızın amacı çocuklarımıza kalkınmış güçlü bir Türkiye bırakmaktır' diyen Yılmaz, ülkelerin gücünün iyi eğitime sahip insan gücünden geldiğini belirtti. Yılmaz, 'Gençlerimizin iletişim becerisi yüksek, takım çalışmasına uyumlu, eleştirel ve analitik düşünceye sahip olmasını istiyoruz. Türkiye'nin en büyük yatırımı beşeri sermayeye yapılan yatırımdır. Milli gelirden yüzde 6.2 ayırıyoruz, OECD ülkelerinin milli gelirinden ayırdığı miktar yüzde 5.2'dir. Demokrasinin kökleşmesi kaliteli bir eğitimle mümkündür. Türkiye beşeri sermayesini kendisine güç olarak dönüştürmeyi başarabilmiş ender ülkelerden biridir' diye konuştu.
Ev sahibi Türk Telekom CEO'su Doany de Türk Telekom'un Türkiye'nin dijital dönüşümü için yıllardır yatırım yaptığını belirterek, bu alanda pek çok sosyal sorumluluk projesi hayata geçirdiklerini ifade etti. Geleceğin emanetçisi gençler için işbirliği protokolü ile güzel bir adım atıldığını kaydeden Doany, 'En büyük dilediğimiz zeki, çalışkan ve vatansever gençlerin bu ülkeye değer olmasında aracı olmaktır. Bugüne kadar eğitime 120 milyon lira yatırım yaptık. Bu sayede Türk Telekom'un 77 eğitim binası oldu. Bu protokol ile şimdi 6 yeni okul, 1 öğretmenevi yapacağız ve bir öğretmenevini onaracağız. Türk Telekom olarak geleceğe ve gençlere toplam 50 milyon lira daha destek vereceğiz. Geçmişte olduğu gibi bugün de, yarın da Türkiye'ye iyi bir gelecek için destek vermeye devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından işbirliği protokolü imzalandı.

Türk Telekom ve MEB işbirliğinde 5 ilde okul ve öğretmenevi yapılacak