19 Mayıs Samsun OSGB, iş kazalarını en aza indirgemek için firmalara yönelik özel çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyor. İş sağlığı ve güvenliği konusunda profesyonel eğitim verdiklerini belirten Murat Özbalcı, ilgili yönetmelik hükümlerine uygun ve firmalara özel olarak hazırlanan yüksekte çalışma eğitimi ile iş kazalarını en aza indirdiklerini söyledi.

PRATİK EĞİTİM OLMADAN ALINAN EĞİTİMLER FAYDASIZ KALIYOR

İş kazalarının usul ve yönetmeliği hakkında bilgi veren Özbalcı, '6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 17'nci maddesine ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esasları hakkında yönetmeliğinin 5'inci maddesine göre; işverenler, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlamakla yükümlüdür. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır. Ülkemizde yüksekten düşme nedeniyle meydana gelen ölümlü kazalar, trafik kazalarından sonra yer almaktadır. Yüksekte çalışan tüm personeller, yaptıkları işe uygun eğitimi almalıdır. Şantiye şefleri, yöneticiler, mühendisler, ustabaşları, saha sorumluları, yüksek yerlerde yapılan çalışmalarda toplu ve kişisel düşmeyi önleyici sistemlerin doğru kullanımı ve doğru malzeme seçimi konusunda eğitim alırlarsa, kazaların önüne geçilmesi sağlanabilecektir' diye konuştu.

YÜKSEKTE ÇALIŞMA EĞİTİMİNİN AMACI

Yüksekte çalışmanın genel hususları hakkında da açıklamalarda bulunan Murat Özbalcı, 'Yüksekte çalışmanın genel hususları, yüksekte çalışma öncesi, işin yapılma anı ve sonrası hakkında bilgilendirmede bulunmaktır. Ayrıca, yüksekte çalışmada kullanılan KKD ve teknik ekipmanlar, kullanım şekilleri, güvenli çalışma, yüksekte çalışmada en güvenli yöntemi belirleyebilme konularında teorik ve uygulamalı bilgilendirme vermektir. Yüksekte güvenli çalışma eğitimlerinin amacı, her türlü çalışma alanında çalışma ekipmanlarının doğru kullanımı, bakımı ve kontrolünü sağlamanın yanı sıra mevcut tehlike ve risklere karşı farkındalık oluşturmaktır. Eğitime katılan yüksekte çalışma personeline, yüksekte yapılan iş güvenliği bilincini aşılamaktır. Bu amaç doğrultusunda, eğitim sonunda nitelikli yüksekte çalışma personeli yetiştirmektir' ifadelerini kullandı.

YÜKSEKLİK İHMALE GELMEZ

19 Mayıs Samsun OSGB eğitmenlerinin firmalara özel olarak hazırlanan eğitimler verdiklerini vurgulayan Özbalcı, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: 'Şirket olarak verdiğimiz eğitimler, bir şirketin yönetici rolünü üstlenen katılımcıların, yüksekte çalışma alanlarında yapacakları denetimlerde yeterliliklerini arttırır. Ekipmanların görsel ve fonksiyon kontrollerinin nasıl yapılacağı konularında yetkinlik kazandırır. Eğitim sonunda, ölümcül riski olan yüksekte çalışma tipleri için çalışanlar, bilinçli ve eğitimli olarak iş güvenliği açısından kuralları biliyor ve hayatlarını koruyabiliyor olurlar. Eğitimler sayesinde, kazaların işletme veya kurum içerisinde tedbirsizlik sonucu meydana gelmesi ihtimali azaltılır. Yüksekte çalışma yapan personelin özgüveninin artırılması sonucu, verim ve kalitenin üst seviyeye çıkartılır. 19 Mayıs Samsun OSGB olarak, profesyonel yüksekte çalışma eğitimlerimiz için şirketimizle iletişime geçen herkese yönelik eğitimci kadromuz, ekip, malzeme ve teçhizatımız mevcuttur. İstenildiği takdirde çalışma yapılan sahaya gelinerek eğitimleri verebilmekteyiz. Bu profesyonel eğitimler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini 19 Mayıs Samsun OSGB'den almayan şirketler içinde verilmektedir.'

Mehtap YILDIZ