Van'ın Erciş ilçesinde doğum sancısı yaşayan kadına hastane personeli tarafından 'doktor yok ' denilerek müdahale edilmemesinin ardından bekleme salonunda doğum gerçekleşti. Bebeğin yere düşüp başını zemine çarpması sonucu hayatını kaybettiği iddia edildi.

AMBULANS TALEBİ DE REDDEDİLMİŞ

Erciş ilçesine bağlı Çetintaş mahallesinde ikamet eden akşam saatlerinde doğum sancıları başlayan Semra Baran (37) İsimli kadın aile yakınları tarafından mahalleye çağrılan ambulansla Erciş Devlet Hastanesine getirildi. Burada hamile kadına ve yakınlarına Hastane personelleri tarafından 'Hastanede doğum doktoru yok' denilerek müdahale edilmediği hastanın Van'a gitmesi gerektiği söylenildi. Bunun üzerine doğum suyu boşalan kadının yakını Hanıfi Baran'ın ambulans talebinde bulunduğu bu talebinin ise reddedildiği ileri sürüldü.

Doğum sancıları artan Semra Baran'ın doğumhane salonunda beklediği esnada oturduğu yerde doğumunun gerçekleşmesi üzerine doktor ve ebe tarafından ayağa kaldırılarak doğumhaneye götürülmek istendiği bu esnada bebeğin düşerek başını yere çarpması sonucu hayatını kaybettiği iddia edildi.

"BİR ŞEY OLMAZ, GÖTÜREBİLİRSİNİZ"

Tüyler ürpertici olay ile ilgili Gazete Çizgi'den Erhan Akbaş'a konuşan Hanifi Baran tüm ısrarlara rağmen durumu ağırlaşan kadına müdahale edilmediğini belirterek, hastanın Van'a sevk edilmek istendiği ve talep etmesine rağmen ambulans verilmediğini aktardı. Baran konuşmasının devamında ''Hastamız kötü bir durumda olduğu için önce bir doktorun müdahale edip muayene etmesini istedim bana akşam bu saatte doğumhanede doktor yoktur dediler. Bebeğin suyunun boşaldığı için riskli durumda olduğunu bunun sorumluluğunu siz alacaksanız ben arabamda Vana hastaneye götüreceğim dedim bana hiç bir şey olmaz, götürebilirsiniz dediler "

"HASTANI AL GİT" DEMİŞLER

Kendisine ambulans verilmediğini söyleyen Baran köye aracını almaya gittiğini belirttiği konuşmasında : ''Bunun üzerine hastaneye ambulansla geldiğimiz için 25 kilometre yolu geri giderek mahalleden aracımı alıp tekrar gece 02:00 saatlerinde Erciş Devlet Hastanesine geri geldim, yolda olduğum esnada bana telefon açarak nerde kaldın çabuk gel hastanı götür dediler.'' ifadeleri kullandı. Baran söz konusu görüşmenin kayıtlarının telefonunda mevcut olduğunu sözlerine ekledi.

"OHAL VAR, DERDİNİ MAHKEMEDE ANLAT"

Tüyler ürpertici olay sürerken bir de gözaltına alınarak ifadesi alınan Baran '' Doktorun istediği bez ve evrak fotokopilerini hazırladım gece 02:30 saatlerine doğumhaneye geri döndüm baktım annem bağırıyor gelinimiz ölüyor burada kimse bakmıyor sen nerdesin dedi. Doktor çıktı odasından neden bağırıyorsun dedi bana, ben de kendisine hastamı alıp götüreceğimi söyledim. Tartışma çıktı aramızda o esnada doktor polis çağırdı bu vatandaş bana hakaret ediyor, beni tehdit ediyor dedi. Ben ne hakaret ettim ne de tehdit ettim saat 11:00'da hastayı getirmişim gece olmuş 02:30 hastama müdahale etmiyorlar, alıp götüreceğim dedim. Polis beni dinlemedi.Doktor oradan sen bilmiyormusun OHAL var , sen git derdini artık mahkemede anlatırsın dedi. Polisler ifademi almak için beni alıp götürdü döndüğümde saat sabah 05:00 olmuştu.'' sözlerini kullandı.

"BEBEK YERE DÜŞTÜ, MAVİ KOD VERİLDİ"

Hasta yakını Baran sabah "Mavi kod uyarısı verildi. Korktuk hastamıza birşeymi oldu diye koridorun sonunda doktorun kucağında bebek herkes toplanmış bana sizin bebeğiniz dediler aradan yarım saat geçti başka bir doktor geldi içeri girdi daha sonra çıkarak yanıma geldi bana sizin bebeğiniz nefes alamıyor müdahale ediyoruz bilginiz olsun dedi ve geri içeri girdi doktor içeri girdiği gibi doğum yapan gelinimiz çıktı o halde geldi. Abi dedi doktor beni odaya attı, kimse benimle ilgilenmedi doktor sonradan geldi bana durumun nasıl diye sordu doktora çocuğun düşmek üzere olduğunu söyledim doktor beni kaldırdı kolumdan tutarak doğumhaneye doğru çekti doktora çocuğun düşeceğini söyledim dinlemedi beni hayvan gibi çekiştirdi o esnada ayakta çocuk düştü yere başını çarptı kafası kırıldı çocuğu alıp götürdüler bende böylece kaldım dedi".

"İKİ FARKLI RAPOR DÜZENLENDİ"

"Van'da Savcı bana bebeğin ölü bir şekilde doğduğunu söyledi". Baran, Erciş'teki rapor da ise çocuğun canlı doğduğu ve daha sonradan hayatını kaybettiği belirtili raporun verildiğini iddia etti. Baran ''Çocuğu Erciş devlet hastanesi morguna kaldırdığımızda savcı geldi doktorla birlikte morga girdiler beni içeriye bırakmadılar daha sonra hastanede bulunan polis odasına geldiler orada raporu düzenlediler dedi.