İŞKUR Samsun İl Müdürlüğü ve Samsun İş Kadınları Derneği (SAMİKAD), iş yaşamında başarılı kadınların deneyimlerini paylaştığı "Hayata İmza Atan Kadınlar" etkinliği düzenledi. Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Salonu'nda gerçekleşen etkinliğe Samsun Valisi Osman Kaymak ile eşi Emine Kaymak, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, SGK İl Müdürü Ünal Kaya, İŞKUR İl Müdürü Haşim Meydan'ın yanı sıra HaberHayat Dergisi Editörü Kübra Şenocak, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş kadınları katıldı.

1.3 MİLYON KADIN ÇALIŞAMIYOR

Programın açılış konuşmalarını yapan SAMİKAD Başkanı Münnevver Uğurlu, amaçlarının kadınların ve gençlerin eğitimleri ile meslek edinmeleri, iş hayatına atılıp sürdürülebilir istihdamda yer almaları olduğunu ifade ederek, "Ülkemizin menfaati açısından kadınların iş hayatında olması çok önemli. 1.3 milyon kadın, çocuk-hasta-yaşlı bakımı nedeniyle iş gücüne katılamıyor. Bu yüzden kreş ve hasta bakım merkezlerinin sayısının artırılmasına ihtiyacımız var. Artık kadın-erkek ayrımını değil becerileri doğrultusunda 'iş insanı'nı konuşmalıyız. Samsun gelecekte pek çok sektörde yatırım yapılacak kapasiteye sahip. Yerel dinamikler açısından potansiyeli kullanmak için zayıf ve güçlü yanlarımızı ortaya çıkarmalıyız" dedi.

KADINLARIN EMRİNE AMADEYİZ

İŞKUR İl Müdürü Haşim Meydan ise etkinliğin toplumun yarısını oluşturan kadınların iş gücü piyasasında etkinliklerini artırmak, girişimci kadın sayısını en üst seviyeye çıkarmak amacıyla yapıldığını belirterek, "Hükümetimiz tarafından uygulamaya konulan istihdam seferberliği kapsamında kadınlara daha fazla ayrıcalık sağlıyoruz. Samsun'da kurumumuz aracılığıyla işe girme ve diğer hizmetlerden yararlanma açısından kadın ve erkekler eşit oranda. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Kadınların daha fazla iş hayatında olması için çabalıyoruz, işveren kadınlarımızın da emrine amadeyiz" ifadelerini kullandı.

BİRLİKTE DÜŞÜNECEĞİZ

SAMİKAD'ın çalışmalarından gurur duyduğunu söyleyen Vali Osman Kaymak ise, "Samsunlu kadınlar geleceklerine sahip çıkıyor, hayata katılıyorlar. Devletin imkanlarını, teşviklerini en iyi şekilde değerlendirdiklerini görmekten mutluluk duydum. Devletimiz kadınlarımıza her anlamda pozitif ayrımcılık yapıyor. Yeter ki kadınlarımız iş hayatına katılsın, yeteneklerini göstersin. Kadınların iş hayatına katılması kalkınmamızı garanti altına alıyor. Her zaman Samsun'un potansiyelini iyi kullanamadığını söylüyorum. Bu potansiyeli kullanmak için hanımlarla birlikte düşüneceğiz. Bunun erkeği kadını yok. Elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanacağız. Samsunlu iş kadınları cesaretli, geleceği çok güzel okuyorlar, eğitilmişler ve el ele verdiğimizde Samsun, bugün sahip olduğu katma değerin çok daha fazlasına sahip olacak. Üreten Samsun ve güçlü Türkiye için kadın erkek demeden daha fazla üretmemiz gerekiyor" diye konuştu.

KADINLAR ANLATTI

Konuşmaların ardından "Başarılı İş Kadını Öyküleri" bölümünde iş kadınları Reyhan Pekdiker, İlknur Yılmaz, Nurten Akkuş, Yasemin Oğuzeş, Canan Özyurt Kurt katılımcılara hayat hikayelerini ve iş yaşamlarını anlattı. Etkinliğin sonraki bölümlerindeyse kadın istihdamına katkı yapan firmalar ile ünlü eğitimci ve kişisel gelişim uzmanı Ahmet Şerif İzgören "Gazete Kağıdından Paraşüt Yapmak" isimli bir seminer verdi.

Zerrin SOMUNCU