Samsun Haber: Haber Medya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Necdet Uzun, yeni nesil gazeteci yetiştirmek amacıyla Basın İlan Kurumu tarafından İŞKUR işbirliğiyle başlatılan ve dördüncüsü Samsun'da düzenlenen "Gazetecilik Eğitim Programı"na katıldı. Uzun, gazeteci adaylarına basın etiği ve meslek ilkeleri konusunda bilgi verdi.

İYİ İŞ YAPANLARA İHTİYAÇ VAR

Kursiyerlere gazetecilikle ilgili deneyimlerini aktaran Uzun, "Her meslekte işini iyi yapanlara ihtiyaç olduğu gibi gazetecilikte de iyi iş yapanlara ihtiyaç var. Çünkü iyiler iş yapar. Bu iyi kavramı sadece kişilikte değil, gazetecinin ahlak anlayışında da olması gerekir. Ben gazetecide ahlak ararım. Çünkü ahlaklı insan kimseye yanlış yapmaz ve mesleğini doğru bir şekilde yerine getirir. Ahlak ya da etik dediğimiz kavram, toplumdan topluma değişiklik gösterir. Toplumların yıllarca oluşmuş değer yargıları vardır ve gazetecinin buna göre hareket etmesi ve o değer yargılarına saygılı olması gerekir. Gazeteci kalemini eline aldığı zaman etik değerleri koruyacak, empati yapacak" diye konuştu.

BİR HAYAT HABERDEN DEĞERLİ

Gazetecilik yaşamından bazı örneklerle konuşmasını destekleyen Uzun, "Uyuşturucu kullanma sebebiyle gözaltına alınan 20 yaşlarında bir kıza mahkeme 6 ay ceza veriyor ve iyi halinden dolayı serbest bırakıyor. O zamanki Basın Yasası'nda bu tip haberlerde yüzler, isimler açık veriliyordu. Buna rağmen ben kızın yüzünü kapattım ve ismini de baş harfleriyle verdim. Sonra da köşemde bunun sebebiyle ilgili bir yazı yazdım. Herkes gençlik dönemlerinde hata yapabiliyor. Bunu düşünerek kapalı verdim ve mahkeme bu kızı serbest bıraktı. Ben o ismi, yüzü açık verirsem o kızı ömür boyu mahkum edecektim. Onu dışarıda gören herkes, 'esrarcı kız' diye ömür boyu suçlayacak. Evlenecek, çocuğu olacak. İşte medyanın böylesine büyük bir gücü var. Bir hayat haberden daha değerli bana göre. Gazetecilikte empati kurmak zorundayız. Biz insanların hayatlarını güzelleştirmek için, sorunlarının çözümü için gazetecilik yapıyoruz" dedi.

AHLAK VE GÜVEN ÇOK ÖNEMLİ

Ahlak ve güven kavramlarının gazetecilikte büyük önem taşıdığını ifade eden Uzun, "Yerel gazetecinin, kuyumcu terazisinin hassaslığında bir gazetecilik anlayışına sahip olması gerekir. Böyle olmazsa gazeteciliği uzun soluklu olmaz. 40 yıldır bu işi yapıyorum. Evime rahatlıkla, korumasız bir şekilde gidiyorum. İşte bu ahlakla ilgili bir iştir. İşini doğru yapıyorsan hiçbir sıkıntı yoktur. Her zaman empati yapacağız. Duygularımızı bir kenara bırakacağız. Yine güven kavramı çok önemli. Size istihbarat veren bir haber kaynağının ismini başka bir yerde dile getirirseniz o size daha bilgi vermez. Çünkü güvenini kaybetmişsinizdir. Gazetecilikte ahlak ve güven çok önemli. Bunların yanı sıra gazeteci cesaretli de olmalı. Cesareti yoksa bu işi yapamaz. İletişim fakültesi ya da meslek okulunda pratiğe yönelik eğitim olmalı" ifadelerini kullandı.

Kursiyerler, daha sonra sorular sorarak Necdet Uzun'dan merak ettikleri konular hakkında bilgi aldı. Uzun ise, gazetenin oluşturulma ve basım aşamalarının daha nitelikli olarak öğrenilmesi için genç gazetecileri Haber Medya'ya ve matbaalarına davet etti.

Barış BUDANOĞLU