Samsun Haber | TBMM'de görüşülmekte olan 548 sıra sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde söz alan CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin, Çarşamba Ovası, Tekkeköy Deresi ve Ladik Gölü'nde yaşanan sorunları gündeme getirdi.

ÜRETİCİ MAĞDUR OLDU

Samsun Milletvekili Hayati Tekin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na sözlü olarak şu soruları yöneltti: 'Sayın Bakanım, 2017 yılında Samsun Çarşamba Ovası'nda kılçık kanallarının ve dere yataklarının çok dar olması nedeniyle selde Çarşamba Ovası battı, üretici mağdur oldu. Burada bir proje revizyonu yaparak kanalların genişletmesini düşünüyor musunuz? Ayrıca Tekkeköy Deresi halen gemi tersanesi limanının içine akıyor. Burada bunu temizleyip boşaltmak için şu anda milyarlar gerekiyor. Bu dere yatağının senelerdir dışarıya alınacağı söyleniyor ama halen limanın içine akıyor.'

GÖLDEKİ SU ÇEKİLİYOR

Ladik Gölü'nün tarihi, bir göl olduğunu belirten Tekini gölün Akdağ'dan beslendiğini hatırlattı. Samsun Milletvekili Hayati Tekin, 'Yazın ortasında Devlet Su İşleri o gölü sulama maksatlı açıyor, açınca su çekiliyor, 500 metre civarında su çekilmesi oluşuyor. Sari ve turna balığıyla meşhur olan gölde, büyük sıkıntı yaşanıyor. Ayrıca bu gölde turna balıkları var ve İsrail sazanı da bunun düşmanı. Kısacası, bu göl, DSİ ile İsrail sazanından çektiğini kimseden çekmiyor. Lütfen çare!' ifadelerini kullandı.

BAKAN BİZZAT İLGİLENECEK

CHP'li Tekin'in sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu ise Çarşamba'daki taşkını bildiklerini ve takip ettiklerini belirterek, 'O bölgede bazı menfezler maalesef galerisi yeterli değil, bu nedenle problemler yaşanıyor. Alanda denize çıkış ağzındaki modelleme çalışmaları yapıyoruz. Pompalı tahliye ve kanal genişletmeyle ilgili ihale yapıldı. Ayrıca tersane limanına akan dere yatağını 50 metre sol tarafa kaydıracağız, yakında inşaatına başlayacağız. Ladik Gölü ile bizzat inceleyeceğim' şeklinde konuştu.

Samsun Haberleri