Nisan ayında "3. Bin Yılda İnsan" başlığı altında düzenlenen uluslararası sempozyumların ilkinde geçtiğimiz hafta dünyanın farklı yerlerinden bilim insanlarının katılımıyla "Medeniyetler Merkezi ve Büyük Güçlerin Hedefi Ortadoğu" konulu konferans düzenlenmişti. Konferanslar serisinde dün de "Hedefe Doğru İnsan" konulu 10. Uluslararası Canik Sempozyumu düzenlenen açılış töreniyle başladı.

İNSANA YÖNELİK ÇALIŞIYORUZ

Canik Kültür Merkezi'nde yoğun katılımla gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını yapan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, belediye olarak insana yönelik her alanda çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Belediyeciliğin sadece fiziksel dönüşümden ibaret olmadığını dile getiren Başkan OsmanGenç, "Sadece fiziksel yatırımla insanı mutlu edemezsiniz. Şehri dönüştürürken sadece fiziksel değil, geleceğe umutla bakabilen insanlar, hayalleri büyüyen çocuklar için kültürel ve sosyal dönüşüm de gerçekleştiriyoruz. Bu yönde fiziksel değişimin yanında sosyal ve kültürel dönüşüm de sağlıyoruz" dedi.

BİLGİ ŞEHİRLE BULUŞMALI

Amaçlarının bilgiyle insanı buluşturmak olduğunu belirten Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "3'üncü bin yıl, farklı bir dünyanın resmini karşımıza koyuyor. Akıllı makineler, yapay zeka, dijital ortamlar gibi birçok gelişim insanlığı etkiliyor. Bu durum karşısında insan olarak biz ne olacağız? İnsanlık nereye gidecek? Gelişim ve değişimi seyredecek miyiz? Yoksa gelişim ve dönüşümü yönlendiren biz mi olacağız? Bu noktada üniversitedeki bilgiyi halkla buluşturamıyorsanız bir kıymeti yok. Bilgiyi mutlaka şehirle ve insanla buluşturmalıyız. Onun için bu sempozyumları düzenliyoruz" diye konuştu.

PDR BÖLÜMÜ İSTİYORUZ

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Derneği Başkanı Doç. Dr. Cengiz Şahin de, "İnsan psikolojisi dediğimizde Amerika ve Avrupa akla gelir. Aslında Türk tarihine baktığımızda insan psikolojisini iyileştirmeye yönelik çalışmaların Avrupa ve Amerika'dan çok daha önce olduğunu görürüz. Türkiye, psikoloji eğitim sistemine 1950'li yıllarda girdi. Yıl 2018, 1950'ye geriye doğru dönüyoruz. Çıkan yasa taslaklarından rahatsızız. Bugün rehber öğretmen olarak sıkıştırılmış bir alanı temsil etmeye zorlanıyoruz. Bugün dünya büyüyor, Türkiye büyüyor, insanların ihtiyaçları farklılaşıyor, yeni meslekler gelişiyor, dünya da gelişiyor; ama Türkiye'de bu gelişmiyor. Türkiye'de insanların kurumların alt dallara ihtiyacı var. Ancak sesimizi duyan yok. Biz PDR olarak bölüm olmak, alt dalları açarak insanlara hizmet vermek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ BİR HİZMET

Sempozyumların büyük emek isteyen organizasyonlar olduğuna işaret eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı ise, "Bakanlık olarak insanı temel alıyoruz. İnsanın yaşadığı ortamla, şehirle ilgili çalışmalar önemli. Bilimin temel amacı insana hizmet etmek. Bu bakımdan bilimin insana hizmet için kullanılıyor olması bu sempozyumu önemli kılıyor" dedi.

Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen de, bir belediyenin sadece yol, köprü yapmayacağını, insan hayatına yönelik hizmetleri de sunması gerektiğini ve bu sempozyumun da bu anlamda önemli bir belediyecilik hizmeti olduğunu ifade etti.

İLK GÜN 4 OTURUM

Açılış konuşmalarının ardından "Hedefe Doğru İnsan" sempozyumunun ilk oturumu yapıldı. Psikolojik Danışma, Gelişim, İletişim Uzmanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı başkanlığında gerçekleşen ilk oturumda, "Bağımlılık ve İnsan" başlığı ele alındı. Gün boyunca ayrıca "Sağlık ve İnsan", "Değerler Eğitimi", "Eğitim ve İnsan" konu başlıkları da masaya yatırıldı.


Yarın sona erecek sempozyumun açılışına ayrıca Belediye Başkan Yardımcısı Alican Usta, yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerden akademisyenler katıldı.

Barış BUDANOĞLU