Samsun Haber | Samsun'un İlkadım İlçesi'nde yaşayan Canan Çakır ve Ferhat Çakır çiftinin 7 yaşındaki oğlu Bora Çakır, halk arasında 'cam kemik' olarak bilinen hastalıkla mücadele ediyor. 4 yıldır hastalıkla uğraşan Çakır ailesi, şimdi rapor çilesiyle karşı karşıya.

ADETA ŞOK YAŞATTI

Bora Çakır'ın yüzde 83 'ağır engelli' raporunun, yüzde 70 'ağır engelli değil' olarak değiştirilmesi aileye adeta şok yaşattı. Çocuğunun iyileşmeyecek bir hastalığa sahip olduğunu söyleyen anne Canan Çakır, "Adeta rapor çilesi yaşıyoruz. Yetkililer sesimizi duysun" ifadelerini kullandı.

YAŞITLARIYLA OYNAYAMIYOR

'Cam kemik' hastalığının kemik erimesinin bir çeşidi olduğunu ve ilaçların da fayda göstermediğini kaydeden Çakır, "Buna rağmen çocuğum ağır engelli olarak kabul edilmiyor. Yüzde 83 oranında 'ağır engelli' raporunu iptal edip, yüzde 70 'ağır engelli değil' raporu verdiler. Bu bizi maddi manevi sarstı. Ağır engelli raporuyla engelli haklarından daha çok faydalanabiliyoruz, sosyal hizmetler arkamızda. Çocuğumun şu anda ayağı kırık, geçen hafta da kolu kırıktı. Vücudunda iyileşmeyecek bir hasar var. Gerekli yerlere başvuruda bulunduk, hakem hastaneye de gittik ama yine ağır engelli raporu verilmedi. Evde eğitim, sağlık hizmetleri ve fizik tedavisi için sürekli rapor almaya çalışıyoruz. Adeta rapor çilesi yaşıyoruz. Bora yaşıtlarıyla oynayamıyor, sürekli evde. Çünkü çevremizdeki insanlar da düşüp bir yerlerini kırmasından korkuyor" diye konuştu.

UN GİBİ DAĞILIYOR

'Ağır engelli' raporuyla 3 ayda bir cüzi miktarda bakım maaşı aldıklarını ancak sigortalı bir işe girdiğinde de maaşın kesildiğini kaydeden baba Ferhat Çakır ise, "Haftanın 3 günü çocuğumu hastaneye götürmek zorunda kalıyorum. Böyle olunca normal bir işe girince işverenler izin vermek istemiyor. Şu anda pazarcılık yapıyorum, simit satıyorum. Bir işe girip çalışamıyorum. Hiç iyileşme şansı yok, nasıl yüzde 83 ağır engelliyken böyle bir kanaat getiriyorlar. Çocuğumu kucağıma aldığımda kemikleri elime geliyor. Kemikleri adeta un gibi dağılıyor. Çocuğumun cam kemik olduğunu duyan doktor geri kaçıyor, ellemek istemiyor. Yetkililer bizim sesimizi duysun. Şu anda çok çaresiziz' dedi.

Zerrin SOMUNCU