Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Nail Kırmacı, Tarla Bitkileri Birimi tarafından kışlık buğday ekim alanlarında inceleme yapıldığını ve saha kontrollerinde buğdayda sarı pas hastalığı tespit ettiklerini dile getirdi. Buğdayın, Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu ifade eden Kırmacı, hastalıkla mücadelede ne yapılması gerektiği konusunda da bilgi verdi.

BUNLARI SAKIN YAPMAYIN!

Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 °C hava sıcaklığının ve yüksek nemin hastalık için uygun şartları oluşturduğunu belirten Kırmacı, 'Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgarla olur. Kültürel tedbir olarak öncelikle sık ekim yapılmamalı, yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalı, fazla azotlu gübre verilmemeli. Pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapılmalı, ara konukçu bitkiler imha edilmeli. Kimyasal mücadelesinde ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde, hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin reçete ettirilerek, uygun hava şartlarında uygulama yapılması gerekiyor. Üreticilerimizin hasada bir ay kala bitki olgunlaşma dönemine girdiğinden ilaçlama yapmaması gerekiyor' dedi.