Tokat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Çilek Tarımının Geliştirilmesi Projesi' Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklenerek uygulamaya konuldu. Hayata geçirilen proje kapsamında il genelinde belirlenmiş 27 demonstratif çiftçiye çilek yetiştiriciliği hakkında bir günlük eğitim verildi. Eğitim sonunda daha önceden belirlenen alanlara dikilmek üzere fidelerin teslimi törenle yapıldı. 27 üreticiye 214 bin fide törenle teslim edilirken, 42,8 dekar açık alanda çilek yetiştiriciliği sağlanması bekleniyor.
Tokat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Şahin, kurulan tesislerde, üretimin 1. yılı olan 2018'de 130 ton rekolte ve 650 bin TL gelir beklenmekte olduğunu ifade ederek,'Optimum verimin alınacağı yetiştiriciliğin 2. yılı olan 2019 senesi içerinde ise 200 ton rekolte ve 1 milyon TL gelir beklenmektedir. 3 yıllık proje sonunda ekonomiye katkısının 3 milyon TL olacağı hesaplanmıştır.' dedi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde gerçekleştirilen programa Tokat Vali Yardımcısı Mehmet Gödekmerdan, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Turan Saldırıcıer, Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Ali Demir, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen ve çiftçiler katıldı. Törende çilek fidesinin yanı sıra göçerlere bir umut aydınlık projesi kapsamında güneş paneli, arı koloni gelişimi ve bal üretiminin izlenmesi kapsamında hassas terazi dağıtımı yapıldı.

Tokat’ta, çilek tarımının geliştirilmesi projesi