Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim sürecine dair gerçekleştirdiği açıklamada AK Parti'nin seçim kampanyasının başladığı söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, partinin seçim beyannamesinin de İstanbul İl Kongresi'nde açıklanacağını söyleyerek, milletvekili belirlemede temayül yoklamasına işaret etti ve "Temayül yoklamalarını yapıp, milletvekili tespiti ile çalışmaları yürütmüş olacağız" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları, gözleri AK Parti'nin 6 Samsun milletvekiline ve olası milletvekili adaylarına çevirdi.

PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ

Bir AK Parti geleneği olan temayül yoklamalarında seçmenin hangi adaya eğilimi olduğu teşkilatın her kademesinden partiliye soruluyor. Geçmişte belediye başkanları, il ve ilçe başkanı belirlemek için yapılan temayül yoklaması ise bu defa 24 Haziran'da gerçekleşecek milletvekili seçimleri için de vekillere yönelik yapılacak. En son AK Parti Samsun il başkanını ve ilçe başkanlarını belirlemek için AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı-Karadeniz Bölge Koordinatörü Hacı Turan ile Samsun İl Koordinatörü Cumhur Ünal başkanlığında günlerce süren temayüller yapılmış, bu temayüllerde adayların performansları ve çalışmaları değerlendirilmişti. Temayüllerin bu defa da aynı ekiple yapılması bekleniyor. AK Parti'de aday adayları, adaylıklarını açıklamaya başlarken, milletvekili listelerinin mayıs ayının ilk günlerinde yapılması beklenen İstanbul İl Kongresi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayacağı seçim beyannamesinin ardından belli olacağı öngörülüyor.

CHP'DE OLAĞANÜSTÜ MECLİS

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise milletvekili adaylarını işaret yöntemiyle mi yoksa ön seçimle mi belirleneceğine 24 Nisan Salı günü olağanüstü toplayacağı Parti Meclisi'nde (PM) karar verecek. Aynı zamanda toplantıda seçimle ilgili yol haritasının çizileceği ifade edilirken, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı da PM'de görüşülecek. Burada konuşulan isimler arasından CHP'nin adayının, daha sonra yapılacak MYK'de netleşmesi bekleniyor.

SEÇİM YOLUNDA NELER OLACAK?

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin erken seçim çağrısına olumlu yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kararını 24 Haziran 2018 olarak açıklamasının ardından, Türkiye'nin erken seçime gidebilmesi için gerekli tezkere TBMM'ye sunuldu ve kabul edildi. Tezkerenin Meclis'ten geçmesinin ardındansa Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçim takvimini, propaganda ve seçim kurallarını belirleyecek ve kampanyalar başlayacak. Aynı zamanda bu süreçte seçmen kütükleri yenilenecek, il ve ilçe kurulları belirlenecek ve oy pusulalar basım için hazırlanacak.

YENİ SİSTEM SANDIKTA

Türkiye, 16 Nisan 2017'de halk oylamasında kabul edilen anayasa değişikliğiyle 24 Haziran 2018'den sonra 'Parlamenter Sistem'den, 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçecek. Seçmen, seçim gününde yeni sistemle birlikte 550'den 600'e çıkan milletvekillerini ve Cumhurbaşkanı'nı seçecek. Samsun'da ise toplam 9 milletvekili vatandaşların oylarıyla TBMM'ye girecek. Yeni sistemin Cumhurbaşkanı birden fazla turda seçilebilecek. Buna göre, geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilebilir ancak ilk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilkinde en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. Bu durumda seçimin ikinci tura kalması halinde, ikinci tur 8 Temmuz 2018'de yapılacak.

YEREL SEÇİM MART 2019'DA

Erken seçim kararı yalnızca Cumhurbaşkanlığı, milletvekili ve muhtarlık seçimlerini kapsarken, belediye başkanlarının seçimleriyse daha önce belirlenen 2019 yılının mart ayının sonunda gerçekleştirecek.

Zerrin SOMUNCU