Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erken seçim kararını açıklamasının ardından ekonominin ana gündemi seçim oldu. Samsunlu bazı ekonomi sivil toplum kuruluşu temsilcileri erken seçim kararının piyasaya ilk etapta olumlu yansıdığını söyledi. Uzun vadede Türkiye'nin seçim gündeminden çıkıp ekonomiye odaklanması gerektiğini belirten temsilciler, ekonomide reform beklediklerini vurguladı.

GEÇ BİLE KALINDI

Seçim kararı için geç kalındığını söyleyen Orta Karadeniz Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (ORKASİFED) Başkanı Emin Bahri Uğurlu, "Referandum olduğu anda seçim yapılmalıydı. Piyasa belirsizliği kaldıramıyor, her geçen gün gerilim daha da artıyor. İş dünyası olarak bir an evvel belirsizliklerin ortadan kalkması yönünden olumlu karşılıyoruz. Erken seçim kararının ilk etkileri hemen dövizin yerine doğru seyretmesiyle görüldü. ekonominin düzelmesi için bekleyen reformların hayata geçmesi lazım. Teşvikler uygulanırken eksikler oluyor, ihracatta da eksiklikler var. Bütün bunların elden geçmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili artık beklemeye gerek yok, bir an önce seçim işlerimizi bitirip ekonomiye odaklanmamız lazım. Gerilim arttıkça ekonomimiz de zor duruma düşüyor. Dijital çağa girdik, 4.0 sanayi ilerliyor bizim çok da seçimle uğraşmak yerine gelişmeye odaklanmamız gerekiyor. Artık herkes ekonomiyle ilgilenmeli. 2023 hedefleri var, ilk 10'a gireceğiz diyoruz. O yüzden ekonomimizle ilgili ciddi adımlar atmamız gerekiyor" diye konuştu.

PİYASALARA OLUMLU YANSIDI

Erken seçim kararının borsa ve döviz piyasasında olumlu yansıdığını bazı fonların 600-700 milyon dolardan satılarak borsaya taze kan geldiğini kaydeden, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, "Bazı seçimler erkene alındığında ekonomik tablolardaki göstergeler biraz daha olumsuz etkiler yaratabilir. Ancak Türkiye'de özellikle cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi gündeme geldiği ve son zamanlarda fazlaca konuşulup piyasalarda belirsizlik ortamı oluşturmaya başladığı için bu defa alınan erken seçim kararı piyasalarımızda toparlanma ifade etti. Bugünkü piyasa şartlarıyla konuşursak, erken seçim kararı doğru. Erken seçimin zorunlu olduğuna inananlardandım. Çünkü sistem değişikliğinden kaynaklı olarak, muhalefet ve iktidarın fazla yorulmadan seçimin yapılması gerekiyordu. Uyum yasaları konusunda endişem vardı, ancak o çalışmaların da yapıldığını gördüm. 24 Haziran, belki çok daha erken bir seçim gibi görünüyor ama gündemden hızlıca çıkması açısından şu anda yaşadığımız olumlu havanın devam edeceğini umuyorum" ifadelerini kullandı.

YÜKLERİMİZDEN KURTULMALIYIZ

Ekonominin zaten tıkanmış durumda olmasından dolayı erken seçim kararının olumlu bulduğunu ifade eden Samsun Genç İşadamları Derneği (SAMGİAD) Başkanı Savaş Gömeç, "Artık bekleme gücümüz yok. Eğer normal zamanda yapılsaydı çok fazla yıpranabilirdik. Bu kadar erken beklemiyorduk ama erken seçim olması doğruydu. Bu yüzden erken seçim kararı iş dünyası için büyük önem taşıyor. Çünkü önümüzü görüp yeni yatırımlara ve istihdam alanı açmaya odaklanabiliriz. Hatta yeni yatırım kararları da daha erken döneme çekilir. Yeni bir sistemle, güçlü biçimde üretim yarışımız normal seçim takviminden 1.5 yıl daha önce üretim yarışına başlarız. Seçimleri tamamladıktan sonra daha net bir şekilde ülkece üretmeye ve çalışmaya devam edeceğiz. Bir an önce yüklerimizden kurtulmamız lazım. ülke içinde ve dışında yeniden iktidarın güvenini arkamıza alarak yeniden çarkların dönmesi gerekiyor" dedi.

Zerrin SOMUNCU