Tören; Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na Milli Eğitim Müdürlüğü'nün çelenginin konulmasıyla başladı. Ardından Valilik önündeki tören alanına geçildi. Buradaki törenler Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Günün önem ve anlamını belirtir konuşmayı Kars Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, yaptı.
Kars Vali Rahmi Doğan, ise bağımsız yaşama kararlılığımızın anıtı ve milli egemenliğimizin sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunun 98. Yıldönümünde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlamanın gurur ve mutluluğu içerisinden olduklarını söyledi.
Vali Rahmi Doğan, '23 Nisan 1920 tarihi sadece Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış tarihi değil, aynı zamanda millet egemenliğine dayanan Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin temellerinin atıldığı gündür. Bugün Millet Meclisinin açılmasıyla, ulusal egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu kabul edilmiş, milli iradenin üstünlüğü esas kılınmıştır. Bugün dünyanın birçok ülkesinden gelen çocuklar ile kutladığınız 23 Nisan Çocuk Bayramı, siz çocuklara armağan edilmiş tek evrensel bayram olma özelliğini taşımaktadır. Bu durum ülkemizin geleceği siz çocuklarımıza milletimizin ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetimizin sarsılmaz güveninin ifadesidir' dedi.
Doğan, 'Sizler, milletimizin ve devletimizin Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023 yılında ve sonrasında dünyanın gelişmiş ilk 10 ülkesinden biri olan büyük ve güçlü Türkiye idealini gerçekleştirebilmesi için en iyi şekilde kendinizi yetiştirmelisiniz. Bu uğurda bizlere düşen görevde, siz çocuklarımızı ülkesini ve milletini seven, vatanı için çalışıp üreten, hayatın güçlükleriyle baş edebilecek ölçüde donanımlı, girişimci, ufku geniş, değerlerine bağlı ve yetenekli gençler olarak yetişmenizi sağlamaktır. Sizlerin nitelikli, tarihini, kültürünü bilen, analitik düşünen, yeniliklere açık, insana değer veren, milli değerleri önemseyen kişiler olarak yetiştiğinizi görmek, en büyük mutluluğumuz olacaktır' diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü'nce 23 Nisan Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen atletizm yarışmalarında dereceye giren öğrencilere madalyaları Vali Rahmi Doğan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, Belediye Başkan
Başkanı Murtaza Karaçanta tarafından verildi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı daha sonra İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından okunan şiirler ve bir birinden güzel gösterilerle son buldu. Vali Rahmi Doğan, Başkan Murtaza Karaçanta, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, öğrencilerle birlikte halay çekti. Program çeşitli etkinliklerle son buldu.
Törene; Vali Rahmi Doğan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, Belediye Başkan Murtaza Karaçanta, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Konsolos Nuru Guliyev, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, resmi daire müdürleri, sivil toplum örgütleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kars’ta 23 Nisan coşkuyla kutlandı