Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde yaşanan diplomatik krizlere ve çatışmalara rağmen Türkiye'nin bölgeyle ticareti geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 22,1 artış göstererek 56,4 milyar dolara yükseldi.

Suriye, Irak, Yemen başta olmak üzere Ortadoğu'da siyasi istikrarsızlık geçen yıl da etkisini sürdürürken, yaşanan sorunlar bölgedeki birçok ülkede ekonomik istikrarın bozulmasına ve savunma harcamalarındaki artışa bağlı kamu maliyesinin kötüleşmesine yol açtı. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle alım gücünün düşmesi, bu ülkelerdeki ticaret ve yatırımların önceki yıllara oranla gerilemesine neden oldu.
Ortadoğu'daki olumsuzluklara karşın Türkiye'nin bölge ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkileri gelişmeye devam etti. Ekonomi Bakanlığı 2017 Yılı Faaliyet Raporu'ndan derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin Ortadoğu ve Körfez ülkelerine ihracatı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 13,6 artarak 32,7 milyar dolara ulaştı. Bölgeden ithalat ise yüzde 36,3 artışla 23,6 milyar dolara çıktı. Türkiye'nin bölgeyle dış ticaret hacmi geçen yıl 2016'ya göre yüzde 22,1 yükselerek yaklaşık 56,4 milyar dolar oldu.