Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Özbekistan'ın ardından Güney Kore'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretlerine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan da katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2-3 Mayıs tarihleri arasında Güney Kore'nin başkenti Seul'e gerçekleştirdiği ziyaretin, iki ülke arasında ekonomik işbirliğini ve ortak tarihi bağları daha da güçlendirmesi bekleniyor.

ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Ziyarete ilişkin görüşlerini paylaşan Karaaslan, 'Güney Kore'nin başkenti Seul'de, tarihi bağlarımıza ve halklarımız arasındaki dostluğa yakışır bir ilgiyle karşılandık. 2012 yılında ilişkilerin yükseltilmesi kararı alınmasının ardından Güney Kore'yi ziyaret eden ilk Türk lider Cumhurbaşkanımız oldu. Geçmişten bugüne çok iyi bağlar kurduğumuz Güney Kore ile ilişkilerimizi çok daha ileriye taşıma noktasında somut adımların atıldığı ziyaretimizi siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel alanlarda stratejik ortaklığın güçlendirilmesi açısından bir fırsat olarak görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde Güney Kore ile Kuzey Kore arasında, 65 yıl sonra atılan barış adımını tarihi bağlarımız bulunan yarımadanın geleceği açısından çok değerli bulduğumuzu da ifade etmeliyim' ifadelerini kullandı.

DOST VE KARDEŞ ÜLKE

Karaaslan, son dönemde Güney Kore ile daha da artan ilişkiler vesilesiyle dev proje ve yatırımların hayata geçirilmesi konusunda yakın işbirliğiyle içerisinde önemli adımlar atıldığını vurguladı. Karaaslan, 'Dünyanın en uzun asma köprüsü unvanına sahip olan Çanakkale 1915 Köprüsü, Asya ve Avrupa yakalarını denizin altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlayan Avrasya Tüneli, 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi dev projelerde Güney Kore şirketleri ile çalışmaktan büyük memnuniyet duyduk. Bunun yanı sıra Sayın Cumhurbaşkanımızın 'çılgın proje' olarak ifade ettiği Kanal İstanbul projesinde Güney Koreli dostlarımıza daveti bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız yaptı. 2 gün süren ziyaretimizin ülkemiz, milletimiz ile dost ve kardeş Güney Kore halkı için hayırlı olmasını diliyorum' diye konuştu.

AYLA İLE BULUŞTU

Karaaslan ayrıca, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan onuruna verilen resmi akşam yemeğinde; Kore Savaşı'nda yaşanan gerçek bir hikayeyi konu alan, Türkiye- Güney Kore ortak yapımı 'Ayla' filminin Koreli çocuk oyuncusu Kim Seol ile bir araya geldi. Heyet, başkent Seul'de bulunan ve ülkenin teknoloji ve AR-GE alanındaki gelişimini gösteren Samsung Dijital Şehri'ni de ziyaret etti.