Ekimi başlayan arazilerde incelemelerde bulunan Bafra Ziraat Odası ve Sebze Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu üyeleri, üreticilerin sorunlarını dinledi. Karpuzlu ve Türbe mahallelerindeki üreticiler, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Tulum ve oda yöneticilerine maliyetlerin yüksekliğinden yakındılar. Başkan Tosuner, girdiler çok pahalı olduğundan yazlık ve kışlık sebzelerin desteklenmesini istedi.

HERKES BORÇ BATAĞINDA

Karpuzlu Mahallesi'nde karpuz ve kavun üreticisi Mustafa Bilgiç, 'Geçen yıl karpuz üretiminden çok büyük zarar ettik, karpuzda sıkıntılarımız oldu. Bu yıl da geçen yıla göre azalma görüyoruz. Üretici ekiyor ama maliyetlerimiz çok yüksek. 5.5 lira mazot, bir çuval dab gübresi 90 lira. İşçilerin yevmiyesi 70-80 lira. Karpuzun bir dönüm maliyeti bin 800 lira. Kavunun maliyeti karpuza göre yarı yarıya ama maliyetler çok yüksek. Üretici çok zor durumda. Kışlık lahanalarımızı tarlaya gömdük. Çok büyük zarar ettik. Herkes şu anda büyük bir borç batağında. Bu yaz sezonu iyi geçerse üreticimizin yüzü güler' dedi.

ÇİFTÇİLERİN YANINDAYIZ

Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Tulum, 'Bu yıl havaların güzel olmasından dolayı ekimi yapılan karpuzun 15 günde bu duruma gelmesi çok güzel bir şey. Sebzenin de bu yıl güzel olacağını ümit ediyorum. Biz çiftçi kardeşlerimizin 7/24 her zaman yanındayız' şeklinde konuştu.

DEVLET BİZİ UNUTMASIN

Bafra karpuz ve kavununun temmuz ayında raflarda yerini alacağını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ise, "Bafra'da tarımın gelişmesi için var gücümüzle çalışacağız. Devletimizin de tarıma destek vermesi lazım. Mazotun yüzde 50'si ödenecek dendi, ödenmedi. Geçen sene gübre 18-46 toprak 70 liraydı, şu an 110 lira. Devletimizin buna bir an önce çözüm bulması gerekiyor. Önemli olan tarıma verilecek destek. Bafra'nın kırsalı yüzde 80'i boşalmış durumda. Şu an 110 dönüm kavun, karpuz ekilmiş arazideyiz. 80-90 bin masraf var. Bu peşin parayla, birde bunu vadeli alırsa bu rakam 150 bine çıkar. Tarım Bakanımız Bafra'ya geldiğinde bir sözü vardı; 'Ben çiftçinin yanındayım, çiftçi benim velinimetim' demişti. Bunu da unutmasınlar. Yakında seçim var. Biz yine devletimizin yanındayız ama devlet bizi unutmasın' sözlerini kaydetti.