Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Demokrat Parti (DP) ve Saadet Partisi (SP), uzun süredir devam eden ittifak görüşmelerinde anlaşmaya vardı. Bu anlaşma çerçevesinde CHP, SP ve İYİ Parti 'Millet İttifakı' adı altında kendi amblemleriyle seçime girecek. Demokrat Parti de adaylarını İYİ Parti'nin listelerinden göstererek, Millet İttifakı'nın parçası olacak. 4 partiyi bir araya getiren unsurun demokratik ve adaletli ülke yönetimine duyulan ihtiyaç olduğunu dile getiren il başkanları, ittifakın önemli olduğuna dikkat çekti.

MECLİS BY-PASS EDİLDİ

CHP İl Başkanı Mehmet Kundak, cumhuriyet kazanımlarının zor durumda olduğunu belirterek, "4 parti aynı çerçeve içerisinde oylanacak. Bu formülle baraj sorunu olan partiler de bu problemi aşacak. İttifak, CHP'ye tabanda destek getirecek. Önceki seçimlerde, az oy alan partilere verilen oylar artık oya dönüşerek, çok oy alan partilere dağıtıldığından kayba dönüşüyordu. Şu andaki tek adam rejimine karşı koyma çabası ve parlamenter rejime dönme isteği bu partileri güç birliği yapmaya teşvik etti. Dayatılan başkanlık sistemine dur demek istiyoruz. Halk, bir bakıma bir yıldır OHAL altında başkanlık sistemini denedi. Meclis by-pass edildi. Demokrasimizi tekrar kazanmak için bu ittifakın kazanması şart. 25 Haziran bizim için çok güzel olacak, Türkiye'yi güzel günler bekliyor" ifadelerini kullandı.

KUTUPLAŞMA BİTECEK

İYİ Parti İl Başkanı Ömer Süslü, toplumsal kutuplaşmanın son bulması adına ittifakın önemli olduğunu vurgulayarak, "16 Nisan referandumundan sonra yapılan değişiklikle koalisyonların olmayacağı söylendi. Bizler ise yeni sistemin ittifakların önünü açacağını söyledik. Yüzde 50 artı 1 ihtiyacı olduğu için ittifak yapma durumu ortaya çıktı. Bu aynı zamanda milletimizin de talebiydi. Ülkemiz yıllardır kavganın ve kutuplaşmanın ortasında. Bunu ortadan kaldırmak adına bir sol parti, bir muhafazakar parti, bir sağ parti, bir de merkez sağ parti bir araya gelerek 4'lü bir ittifak yaptı. Bu ittifak Türk milletini mutlu etti. Yasama, yürütme ve yargı bağımsızlığının olduğu bir Türkiye fikri üzerinde partiler anlaştı. İYİ Parti olarak Samsun'da güzel bir ivme yakaladık. Milletimizle bir araya gelerek, kutuplaşmadan projelerimizi anlatacağız ve onay isteyeceğiz. İnanıyorum ki; 24 Haziran'da iyilerin iktidarı olacak. Bu 4 parti cumhuriyetin kazanımlarını korumak ve demokrasi ile adaleti sağlamak adına birliktelik oluşturdu" diye konuştu.

İKTİDAR OLACAĞIZ

DP İl Başkanı Cengiz Aktaş, Türkiye'nin 4 önemli partisinin bir araya geldiğini vurgulayarak, "Erken seçim kararıyla ilgili birçok tartışma yaşandı. Seçim literatürüne sınırları olmayan ittifak konusunu soktular. Seçime az süre kalmasına rağmen hala ittifak yönergelerini hazırlamadılar. Ortak paydamız demokrasi, adalet, hukuk. İttifakla iktidara talibiz. Yıllardır doğru olanın peşindeyiz. Bizimle aynı fikirde olduğunu düşündüğümüz 3 parti ile ittifaka girdik. İktidar olacağız, hiç şüphemiz yok. Eğer sandıktan çıkan sonuç sağlıklı bir şekilde YSK sistemine girerse biz kazanacağız. Sandık güvenliği için de ayrıca çaba göstereceğiz. Bu ülkeyi yönetemeyenlerin elinden iktidarı alıp güzel günlere yürüyeceğiz" dedi.

Şükrü Berk ASKAR