Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından Pazartesi sabahı yapılan hava bombardımanında, Yemen'de Sana'nın merkezindeki kalabalık bir sokağın yakın çevresi isabet aldı. Yakınında bir otel, eczaneler, banka ve dükkanların bulunduğu Yemen Başkanlık Dairesi'nin hedef alındığı saldırıda çok sayıda insan yaralandı ve hayatını kaybetti. Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından desteklenen iki hastaneye 72 yaralı ve hayatını kaybeden 6 kişi getirildi.
Saldırı sırasında bu hastanelerden birini ziyaret etmekte olan MSF sağlık ekibi, bombaların kısa aralıklarla, art arda atıldığını bildirdi. Yaralılar derhal çevredeki hastanelere götürüldü. Bu hastaneler arasında MSF'nin desteklediği El Cumhuri ve El Thawra Hastaneleri de vardı. Tıbbi raporlarda, hafif ila ağır dereceli şarapnel yaraları bulunduğunu belgelendi. Ölenlerden biri, yaralıların ise üçü çocuktu.
MSF Yemen Temsilcisi Joo Martins saldırıyla ilgili, 'Aralarında çocukların da bulunduğu siviller sadece yanlış zamanda yanlış yerde bulundukları için öldürüldüler ve yaralandılar. Hiç kimse gündelik hayatına devam ederken bombalı saldırıya uğrama korkusu yaşamamalıdır. Oysa biz bir kez daha, bombardımanın sivil kurbanlarının hastanelerde yaşam mücadelesi verdiğine tanık oluyoruz' ifadelerini kullandı.
MSF'nin Sana'daki programının tıbbi danışmanı Dr. Abdulfatah Al-Alimi, ilk hava saldırısından kısa süre önce El Cumhuri Hastanesi'ne varmıştı. Dr. Al-Alimi gözlemlerini ise şu şekilde aktardı:
'Yaralılardan bazıları ambulansla, bazıları motosikletlerle hastaneye getirildi. Kimileri kafa travması geçiriyordu, kimilerinin bacaklarında şarapnel yaraları vardı. Her türlü yaralanma mevcuttu diyebilirim. Acil servise girmeye çalışan küçük bir kız çocuğu gördüm, içeride babasını sağ mı, ölü mü bulacağını bilmiyordu'
Her iki hastanede de MSF tarafından temin edilmiş tıbbi malzeme stoku bulunuyordu. Ancak sağlık çalışanları çok sayıda yaralıya müdahale ederken bu stoklar hızla tükendi. MSF her iki hastaneye malzeme takviyesi yapmanın yanı sıra, El Cumhuri Hastanesi'nde hastalara ve yakınlarına ruh sağlığı desteği sağlamak üzere bir psikolog görevlendirdi.
Saldırı, insanların günlük hayatın akışı içinde bulundukları esnada gerçekleşti. Sınavdan yeni çıkmış okuldan eve dönen 17 yaşındaki lise öğrencisi Shehab saldırı sırasında yaralandı. Shehab çok kan kaybederken, sokakları temizleyen 19 yaşındaki temizlik işçisi Akram başından ve kulaklarından yaralandı. Dawood ise yaralandığı sırada eczaneden ilaç alıyordu.

Çalışırken yaralandı
Kafeteryada çalışan 30 yaşındaki Hussein ise şarapnellerle başından, elinden ve sırtından yaralandı. Hussein olayı şu şekilde anlattı:
'İşten yol paramı almaya gelmiştim. Gelirken hava saldırısı başladı ve yaralandım. İş arkadaşlarıma ne olduğunu bilmiyorum.'
Her iki hastanedeki sağlık çalışanları, saldırıda yaralananların tedavisine Salı sabahı da devam etti. Dr. Al-Alimi 'Çok sayıda insanın yaralandığı böyle bir olay, hem Yemen'de sağlık sisteminin ne kadar zayıf durumda olduğunu, hem de bu savaşın içinde kalan siviller için sağlık hizmetlerinin nasıl hayati önem taşıdığını gözler önüne seriyor' dedi.
MSF Yemen'de 13 hastane ve sağlık merkezinde doğrudan çalışıyor ve ülkenin 11 vilayetinde (Taiz, Aden, Ed Dali, Saada, Amran, Hacca, İb, Sana, Abyan, Şabva ve Lahc) 20'den fazla hastaneye destek sağlıyor.

Yemen’de hava saldırısında yaralananlar MSF’nin desteklediği hastanelerde tedavi