MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulu'nda, çay üreticilerinin sorunlarıyla ilgili verilen Meclis araştırma önergesi üzerinde konuştu. Usta, "Çay" denince Karadeniz, "Karadeniz" denince çayın akla geldiğini vurguladı.

GEÇİMLE İLGİLİ SIKINTILAR VAR

Karadeniz'in hızlı bir şekilde göç verdiğini dile getiren Milletvekili Erhan Usta, '2008-2017 ortalaması olarak baktığımızda yıllık ortalama binde 2,2 oranında göç veren bir bölge bizim bölgemiz. Yıllık bir rakam da söyleyeyim: Doğu Karadeniz, 2016-2017 yılı son yıl rakamı olarak da 33 bin net göç vermiş. Nüfus artış hızı olarak da Türkiye ortalamasının ciddi ölçüde altında. Son 9 yılda Türkiye ortalaması nüfus olarak yüzde 13 artarken, Doğu Karadeniz'de artış sadece yüzde 5. Göç vermesinin temel nedeninin, geçimle ilgili sıkıntılar. Doğu Karadeniz'in, milli gelirden aldığı payda bir düşüş var. Milli gelirin tarım kısmı olarak baktığımızda yani tarım milli gelirinden aldığı payda da bir düşüş var. Dolasıyla, hem fındık hem de çay konusunda aslında bizim bölgemizde ciddi bir sorun var, bu sorunun çözümüne mutlaka el atılması gerekiyor' ifadelerini kullandı.

SORUN YAPISAL

Sorunun yapısal olduğuna dikkat çeken Usta, 'Yapısal sorun, bu meseleler böyle günübirlik, böyle çay vakti geldiğinde konuşuluyor, ondan sonra meseleler kalıyor; yapısal sorunları çözmemiz lazım. Bir defa, orada yapılması gereken şey çayın yanı sıra alternatif ürün konusu, mutlaka ele alınması gereken bir konudur. İkincisi, sanayi potansiyeli çok düşük, turizm potansiyeli yüksek. Ancak turizmle ilgili olarak da doğayı tahrip etmeden çok daha fazla bir şey yapıldığını ifade etme imkanımız yok. Turizm açısından da bölgenin zenginleştirilmesi lazım' şeklinde konuştu.

ÇAYDA KALİTE SORUNU

Samsun Milletvekili Erhan Usta, 'Sorunlar açısından baktığımızda birinci sorun bir defa çayda kalite sorunu. Yaş çay üretimi, son 30 yılda yüzde 111 artmış ama kuru çay üretimi yüzde 85 artıyor, ciddi bir randıman sorunu var. Bölge halkı bir defa çaya son derece bağımlı. Bölge halkının yüzde 60'ı geçimini çayla sağlıyor, yüzde 26'lık kısmı ise tamamen çay gelirine muhtaç' dedi. Bunun dışında, çay alım fiyatlarının istikrarsız olduğuna dikkat çeken Usta, özel sektörün disipline edilmesi gerektiğini ve ÇAYKUR'un çok güçlü bir alıcı olarak piyasada her zaman olması gerektiğini vurguladı.

KAÇAKÇILIK ÇOK FAZLA

Diğer önemli bir konunun kaçakçılık olduğunu belirten MHP'li Erhan Usta, 'Kaçakçılık çok büyük miktarlarda, yüzde 20'ye yakın kaçak çay geliyor Türkiye'ye. Özellikle bu doğu, güneydoğudaki paketleme tesislerinin mutlaka sıkı bir denetim altına alınması lazım. Bu kaçak aslında önlenmiş olsa fiyatların düşük olmasının da büyük ölçüde önüne geçilecek. Nihayetinde fiyatlar bir şekilde piyasada belirleniyor' ifadelerini kullandı.

ORGANİK ÇAY ÜRETİMİ

Organik tarıma dikkat çeken Usta, 'Bununla ilgili hükümetin aldığı tedbirler var, bunlar takdire şayan ancak çok yetersiz. Organik tarım, organik çay üretimi konusu da üzerinde daha hassasiyetle durmamız gereken bir konu' sözlerini kaydetti.