2. Dünya Savaşının trajedileri sürmeye devam ederken bir aile savaşta uzun zamandır aradıkları yakınının mezarını sosyal medya üzerinden yaptıkları araştırmayla buldu. 2. Dünya savaşı sırasında 1941'de Ukrayna'da savaşa katılan Kızıl Ordu askeri İvan Filanenko, 1942'de Kafkasya'da vurularak yaşamını yitirdi. Ukrayna'da yaşayan aile ise geri dönmeyen yakınlarının öldüğünü öğrendi fakat 76 yıldır İvan Filanenko'ya ait mezarın nerede olduğunu öğrenemedi. Bundan 5 yıl önce ise öz amcası İvan Filanenko'nun mezarının nerede olduğunu araştırmaya başlayan Alexander Guzev amacına 5 yıl sonra ulaştı. Guzev'den önce aile mensuplarının araştırmaları sonuçsuz kaldı ama Guzev amcasının mezarına ulaştı.

Sosyal medyada yayınlanan fotoğraflardan öğrendi
Alexander Guzev, 5 yıl önce Sovyet ordusunun 25 taburuna mensup askerlerinin fotoğraflarının yayınlandığı fotoğraflara sosyal medya üzerinden ulaştı. Rusların popüler sosyal medya ağı olan odnoklassniki üzerinden tabura üye askerlere ve yakınlarına ulaşan Alexander Guzev birçok kişiden yardım istedi. Guzev'in mücadelesine destek olmak isteyenler ekip kurdu. Guzev Rus devlet kaynaklarından sadece amcasının şehit olduğunu öğrenebildi. Sosyal medya hesabından bir mesajda amcasının mezarının Abhazya'da olduğunun bilgisini alan Guzev, araştırmalarını Abhazya'da yoğunlaştırdı. Savaş fotoğraflarından da amcasının isminin olduğu kaynaklara ulaşan Guzev, Abhazya Askeri Zafer Devlet Müzesi Müdür Yardımcısı Nikolay Medvensky'in desteğiyle amacına ulaştı.

Aile Ukrayna'dan Abhazya'ya getirilecek
Yapılan araştırmaların ardından İvan Filanenko'nun mezarının Abhazya'da bulunan Psou köyü yakınlarından olduğu tespit edildi. Mezar kayıtlarına göre de mezarın Filanenko'ya ait olduğu doğrulandı. Kızılordu askerinin Ukrayna'da bulunan ailesine telefonla bilgi verildi. Ailenin en yakın zamanda Abhazya'ya geleceği ve mezarı ziyaret edeceği öğrenildi. Aile ise mücadelesini 76 yıl sonra neticelendirmiş oldu.