CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, üreticilerin yaşadığı sorunlarla ilgili açıklama yaptı. Besicilerin ve çiftçilerin borç batağında olduğunu dile getiren Milletvekili Kemal Zeybek, bununla ilgili çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

HACİZLER HIZLA DEVAM EDİYOR

CHP'li Kemal Zeybek, 'Üreticilerin yetiştirdiği ürünlerin değerlerini bulmamasının en önemli nedenleri ithalat ile ülkemize getirilen gıda maddeleridir. Üretici ürettiği üründen kar edemediği gibi bazı durumlarda ürünler elde kalıyor, çürümeye terk ediliyor. Daha sonra üreticimiz, sürekli zarar ediyor ve borcu, borçla kapatıyor. Köylülerimizin traktörleri bankalara rehinli, tarlaları ipoteklidir. Çiftçi ve besicilerimizin ödeyemedikleri borçlardan dolayı; traktör ve tarlaları bankalar tarafından haciz edilir duruma geldi. Ekonomik çöküntü içerisinde olan; besici ve çiftçilerimiz, borçlarından dolayı haciz olayları ile karşı karşıya gelerek, ellerinde bulunan traktör ve gayrimenkullerine haciz konuluyor. Bu nedenle besici ve çiftçiler üstlendikleri borçları ödemekte zorlanıyor' şeklinde konuştu.

ÖDEME GÜÇLERİ YOK

Üreticinin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kemal Zeybek, 'Üreticinin güçlenmesi için gerekli desteklerin sağlanması ve borçlarının yeniden uygun biçimde yapılandırılması kaçınılmaz. Üreticilerimizin, ürünlerinin değerlerini bulması ve satılması için gerekli önlemler alınmalı. Birkaç yıldan beri borcu ertelenmiş ve borcu borçla kapatan; çiftçi ve besicilerin ödeme güçleri yoktur. Bu borçları ödeme güçleri olmadığı için; borçların faizinin silinmesi ve uzun vade ile yapılandırması gerekir. Çiftçi ve besicinin ödeme güçlüğü dikkate alınarak, aşırı faiz yükünden kurtulması ve borç yapılandırmasından sonuç alınır, o zaman istenilen hedefe ulaşılır' ifadelerini kullandı.