Canik Belediyesi ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen "Kur'an ve Hayat" konulu 15. Tefsir Anabilim Dalı Koordinasyon Toplantısı Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış töreniyle başladı. Tefsir Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Okuyan koordinesinde düzenlenen ve iki gün sürecek olan toplantıda Türkiye'nin farklı üniversitelerinden katılan akademisyenler tefsir bilimini konuşacak, Kur'an ışığında insan hayatını masaya yatıracak.

İNSAN VE ŞEHİR BİRBİRİNE BAĞLI

Yoğun ilginin olduğu toplantının açılışında konuşan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Allah'ın, Kur'an-ı Kerim'i insanlığa rehber olsun diye indirdiğine vurgu yaparak, en değerli varlık olan insan için yaşadığı şehirlerin büyük önem taşıdığını söyledi. İnsan ve şehrin birbirinden ayrılamayacağına dikkat çeken Başkan Genç, "Eğer insanın önüne şehri koyarsanız, o şehir insanı dönüştürür. Peygamber Efendimiz Medine'ye gelmeden önceki zamanlarında hep insanla uğraşmıştır. Çünkü önce insanla uğraşılmalıdır. Dolayısıyla şehre göre insan değil, insana göre şehirler oluşturmalıyız" dedi.

ŞEHİRLERİN DE RUHU VAR

Şehirlerin, medeniyetin merkezi olduğunu ifade eden Başkan Genç, "İnsan, şehir ve medeniyeti birbirinden ayıramayız. İnsan kadar şehir de önemli, hatta daha da önemli. Çünkü insan, şehri inşa ettiği gibi şehir de insanı inşa eder. Şehir adeta bir kaptır ve insan o kabın şeklini alır. Dolayısıyla aslında insan şehri inşa ederken, kendini inşa eder. Bizler yaptığımız eğitim, kültür, sanat ve spor yatırımlarıyla şehrimizde insana dokunarak o ruhu oluşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

ŞEHİRSEL DÖNÜŞÜM

Şehrin, toplumun kimliği olduğuna da değinen Başkan Genç, "Bir şehri kurmak, dönüştürmek ya da muhafaza etmek ahlaktan ve değerlerden bağımsız değil. Her anlamda sağlıklı insan, sağlıklı şehir demek. Şehrin geleceği insanın geleceğidir. Eğer iyi insanlar yetiştirirsek, beldemiz yani şehrimiz, geniş perspektifte ise ülkemiz ayakta kalır. İnsan bozulursa, şehir bozulur. Çünkü beldeyi ayakta tutacak olan insandır. İşte bu nedenledir ki Canik Belediyesi olarak biz aslında kentsel dönüşüm değil, şehirsel dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Yani insana yatırım yapıyoruz" diye konuştu.

İLK OTURUM YAPILDI

Vali Osman Kaymak da, bu tür kültürel etkinliklere önem verdiği için Başkan Genç'e teşekkür etti. Vali Kaymak, "İnsanların değerler konusunda bilgilendirilmesi, dini konularda bilinçlenmesi çok önemli. Günümüzde sosyal sorunlar çözüm bulunması gereken konular arasında. Müslüman bir toplum olarak dinimizi yaşamak, uygulamak gerekiyor. Bu tür programlara destekler çok önemli' şeklinde konuştu.

BAŞKAN GENÇ'E TEŞEKKÜR

OMÜ İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Okuyan Mehmet Okuyan da, Kur'an'ın iyi ve doğru anlaşılması gerektiğini söyledi. Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde başlayan toplantının ilk günkü oturumunda "Tarihte ve Günümüzde Tefsir İlmi" başlığı altında Günümüzde Tefsirin ve Müfessirin Misyonu, Kur'an'ın Sosyal Hayatımızdaki Yeri ve Kur'an Tefsirinin Hayatla İlişkisi konuları değerlendirildi. Toplantıya ayrıca OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Başkan Yardımcısı Alican Usta ile akademisyenler katıldı.

İKİNCİ OTURUM CKM'DE

Canik Kültür Merkezi'nde bugün 09.00'da başlayacak ikinci oturumda ise "Tarih ve Günümüzde Kur'an Algısında İnsan Faktörü" başlığı altında Kur'an'ı Anlamada Cahiliyyenin Kitap İnancını Bilmenin Önemi, Hz. İbrahim'in Dualarını Farklı Bir Okuyuş, Üniversite Gençliğinin Dindarlık Algısında Kur'an'ın Yeri konuları ele alınacak. Türkiye'nin değişik üniversitelerinden akademisyenlerin bir araya geleceği toplantının üçüncü oturumunda ise "İlahiyat Fakültelerindeki Tefsir Eğitim ve Öğretiminin Sorunları" konusu masaya yatırılacak.