Samsun Haber: Referandum sonucuna dair değerlendirmelerde bulunan CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, sürecin şaibeli şekilde son bulduğunu savundu. Ülkede demokratik değerlerin yerleşmesi için mücadele eden, demokrasiye inanmış siyasi partilerin örgütleri ve emekçilerinin vermiş olduğu mücadeleye gölge düştüğünü öne süren Zeybek, "Devletin bütün imkan ve kadrolarını kullanan iktidar milletin iradesine yenilmiştir. Milli iradeyi gasp etmiştir. Referandum gününe kadar Yüksek Seçim Kurulu birçok genelge yayınlamıştır. Yayınlanan genelgelere siyasi partilerden bir itiraz gelmezken, oylama başladıktan sonra YSK aldığı kararla kural değişikliğine gitmiştir" dedi.

MÜHÜRSÜZ OYLAR GEÇERLİ SAYILDI

Daha önce oy pusulalarının mühürsüz olduğu gerekçesiyle iptal edilen seçimleri hatırlatan Zeybek, "YSK bu kez mühürsüz oyları geçerli kabul ederek, şaibelere ortak olmuştur. Milli iradeye gölge düşürmüştür. Mühürsüz oy pusulalarının tamamının evet oyu olması her şeyi anlatıyor. Oylama başladıktan sonra kuralların değişmesi sonucu 'hayır' iradesi 'evet'e dönüştürmüştür. Ülkenin farklı bölge ve sandık çevrelerinde iptal oylar çıkarken, kırsal bölgelerde okuryazar oranının düşük olduğu sandık çevrelerinde iptal çıkmaması ve kayıtlı seçmenlerin tamamının oy kullanmış olmaları dikkat çekicidir. Bu sandıklarda oylar baskıyla kullandırılmış veya tek kişi kullanmıştır. Burada asıl sorumlu YSK'dır" diye konuştu.

HESAP SORULACAK

Referandum sürecine dair eleştirilerini sürdüren Zeybek, şu ifadelere yer verdi: "Bir tarafta iktidar, devletin bütün olanaklarını kullanmış, diğer tarafta ise millet kendi imkanları ile bu süreci tamamlamıştır. Eşit ve adil olmayan şartlarda kendi sınırlı imkanları ile demokratik değerlerin ülkemizde yerleşmesi için referandum kampanyasına katılan ve oyları ile yurttaşlık görevini yerine getiren bütün yurttaşlarımızı kutluyorum. Şaibeli hale getirilen referandum ile anayasa oylamasını geçirenler kimsenin rahat olmayacağı bir ülke yaratmıştır. Milletimiz bunu bilmekle beraber mücadelesini sürdürecektir. Mutlaka bir gün hesabını soracaktır."