Azerbaycan Kars Başkonsoloslu Nuru Guliyev ve eşi Ayda Guliyev'nın evsahipliğinde düzenlenen kutlama etkinliği Amerika'nın 'Kudüs'ü başkent' ilan etmesinin ardından İsrail'in
62 Filistinliyi katletmesi ve binlercesinin de yaralaması sonucu Türkiye'de 3 günlük Filistin için ilan edilen yas nedeniyle Cumhuriyet resepsiyonunda daha önce planlanan Azerbaycan'dan gelen sanatçı ve müzik gurubunun programları ve eğlence iptal edildi.
Resepsiyonda Başkonsolos Nuru Guluyev ve eşi Ayda Guliyev davetlilere, Nahçıvan'dan getirtilen aşçıların hazırladığı Azerbaycan yemekleri ikram etti.
Azerbaycan ve Türkiye milli marşlarının okunmasıyla başlayan Cumhuriyet gecesinde İl Müftüsü Mehmet Genç tarafından şehitler için ve iki devlet bir millet Türkiye ve Azerbaycan'ın bakası için dua okundu. Gecede İsrail'in Amerika destekli, Filistinli masumlara yönelik uyguladığı zulüm ve katliam kınandı.
Gecede konuşan Azerbaycan Kars Başkonsoloslu Nuru Guliyev, Cumhuriyet resepsiyonuna katılan protokol mensupları ve davetlilere teşekkür etti.
Başkonsolos Guluyiv, 'Azerbaycan halkı bu işgalden 71 yıl sonra 1991 yılında bağımsızlığını ilan etti. Azerbaycan bağımsızlığını ilan ettikten sonra onu korumak ve devam ettirmek için, güçlendirmek için, yaşatmak ve daha uzun yıllar yaşayabilmesi için temel yaratan bizim büyük önderimiz Haydar Aliyev olmuştur. Bugün Azerbaycan tarihi öz yaşamını Haydar Aliyev'e borçlu olduğu için O'nun layıkıyla devamcısı olan devlet başkanımız İlham Alşyev'in de yürüttüğü siyaset Ulu Öderimiz Haydar Aliyev'in başlattığı bağımsızlık siyasetinin devamıdır. Bu bakımdan birçok ülkeden farklı olarak Sovyetler Birliğinin yıkıldığı dönemde Haydar Aliyev gibi muhterem ve geleceği gören bir siyasetçimiz vardı. O Azerbaycan'ın hem bugününü hem de geleceğini korumak için tarihimize de sahip çıkmış oldu. Ve bugün O'nun oğlu bizim Azerbaycan Cumhuriyetinin muhterem Devlet Başkanı İlhan Aliyev de aynı siyaseti devam ettirerek ülkemizi daha da güçlendirmiş ve kudretlendirmiştir' dedi.
Başkonsolos Guliyev'in ardından söz alan Kars Valisi Rahmi Doğan, dost ve kardeş ülke Azerbaycan'ın kuruluşunun 100'ncü yılında bir arada olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
İsrail'in Kudüs'te masum Filistin halkına yönelik uyguladığı katliamı kınadıklarını belirten Kars Valisi Rahmi Doğan, 'Kudüs'te son günlerde yaşanan olayları hatırlamak lazım. Bu millet Kudüs ağladığı zaman ağlayan, Kudüs üzüldüğü zaman üzülen, Kudüs sevindiği zaman sevinen bir millettir. Dün ve önceki gün ciğerimiz yandı. İsrailoğulları tarihten beri var olan zulümlerine bir yenisini ekledi. İnsanlık tarihine baktığınızda en çok Peygamberlerin gelmiş olduğu millet İbranilerdir, İsrailoğullarıdır. O kadar arsız ve soysuz bir millet ki en çok Peygamber de bu millete gelmiştir. En çok peygamberin gelmiş olmasına rağmen yine de ıslah olmamışlardır. Hz Musa ile pazarlığa oturan bu millet 21. Yüzyılın eşiğinde Filistinli kardeşlerimize de zulmetmektedir. Ama buradan ifade etmek istiyorum ki; Türk Milleti Filistinli kardeşleriyle tarihte bir oldukları gibi bundan sonra da bir olacaktır. Onların yanında yer alacağımızı, bunun hesabını bir gün bu milletin onlardan soracağını da ifade etmek istiyorum. Silahsız, suçsuz bu Filistinli kardeşlerimize dünyanın en modern silahlarıyla saldıran İsraillilere de ikaz etmek istiyorum. Müslümanların mübarek Ramazan öncesinde benzer hareketleri yapan bu İsrailoğullarını ikaz etmek lazım. Buradan lanetliyoruz, buradan tekrar ikaz ediyoruz, inşallah Filistin özgür bir devlet olarak bu topraklarda yaşayacaktır' diye
konuştu.
Cumhuriyet gecesine; Vali Rahmi Doğan, 14. Makanize Piyade Tugay Komutanı Tuğeneral Turan İnan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, İl Jandarma Alay Komıtanı Albay Osman Kılıç, Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Sarıkamış Belediye Başkanı Köksal Toksoy, Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay, KAÜ Rektör Yardımcıları Mükremin Özkan Arslan ve Selçuk Ural, Iğdır Azerbaycan Evi Dernek Başkanı Serdar Ünsal, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.

Kars’ta Azerbaycan’ın kuruluşun 100. yıldönümü resepsiyonu