Samsun Haber: 16 Nisan'da gerçekleşen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi referandumu ertesinde Samsun'un iş dünyası temsilcileri, sonuçların ekonomiye yansımalarını ve ilgili sektörlerinin beklentilerini anlattı. Temsilciler, seçim atmosferinden bir an önce çıkılıp ekonomik kalkınma hamlelerinin yapılması gerektiğini belirtti.

YENİ BİR BÜYÜME HİKAYESİ YAZMALIYIZ

Referandum sonuçlarının birbirine çok yakın çıkmasının iyi yorumlanması gerektiğini söyleyen Karadeniz Genç İş Adamları Federasyonu (KARGİF) Başkanı Levent Özden, ''Herkesi kucaklayacak, ortak bir vizyon geliştirip yine ortak hedefler etrafında toplanacak bir planlama yapılmalı. Kutuplaştırılmadan, bölünmeden bir sistem edilmeli. Bu sonucun ülke ekonomisine olumlu sonuçları olacaktır. Tek başlılıkla beraber güven ortamı daha sağlam olacak. Gecikmiş reformların yapılacağını ve kalıcı yatırımların da ülkemize geleceğini düşünüyorum. Yeni bir büyüme hikayesi yazmalıyız. Ülkeyi geleceğe taşıyacak yeni büyüme modeli oluşturmalıyız ve öncelikli projelerimiz arasına almalıyız. Yeni sistemle bürokratik engeller ortadan kalkacak. Bu da ülkenin başta ekonomik sonra da her alanda hareket kazandıracak. Seçim atmosferi artık geride kaldı, bundan sonrasını iyi planlamalıyız'' dedi.

SAĞLAM EKONOMİYE İHTİYACIMIZ VAR

Referandum sonuçlarını Türkiye açısından demokratik bir kazanım olduğunu söyleyen Samsun Genç İşadamları Derneği (SAMGİAD) Başkanı Savaş Gömeç, ''Bugünden itibaren, bu kazanımdan alacağımız özgüvenle, ekonomi alanındaki çalışmalarımıza ivme kazandırmanın kararlılık ve arzusunu taşıyoruz.

Uluslararası siyasetin hızla kutuplaştığı, gerginliklerin had safhaya ulaştığı günümüz dünyasında, ülke olarak güçlü durabilmek ve tehditlerle başa çıkabilmek için en fazla ihtiyaç duyduğumuz iki unsur, toplumsal bütünlük ve sağlam ekonomi. Toplumsal bütünlüğümüze zarar verecek kısır tartışmalardan bir an önce uzaklaşmalı, yeni yönetim sistemimizi taçlandıracak sağlam ekonomiye yönelik adımları vakit kaybetmeksizin atmalıyız'' ifadelerini kullandı.

ÜRETİM VE SANAYİ PLANLARI YAPILMALI

Türkiye'nin son 2 yıldır ardı ardına seçimlerle boğuştuğunu belirten Orta Karadeniz Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (ORKASİFED) Başkanı Emin Bahri Uğurlu, ''Referandumda böyle bir sonuç üç aşağı beş yukarı görünüyordu. Artık ekonomiye odaklanmamız lazım. Hükümet birçok ekonomik reformu, üretim teşviği ve istihdam programları başlattı. Bunların sürdürebilir olması gerekiyor. Referandumda vaadler verilirken hep ekonomik istikrardan bahsedildi, biz de bunu bekliyoruz. Seçim oldu bitti diye değil, devamı takip edilmeli. Global piyasada ciddi sıkıntılar var, biz onlara göre bir parça daha iyi görünüyoruz ama yeterli değil. Her an sıkıntıya girebiliriz. Bu yüzden ekonomiye odaklanmamız gerekli. Sistem değişikliği tam olarak 2 yıl sonra olacak ama büyümeye de yansıyacağına inanıyorum. İş dünyasında el birliğine ihtiyacımız var. Artık üretimle, sanayiyle ilgili planlar gerçekleştirmeliyiz'' sözlerini kaydetti.

EKONOMİYE OLUMLU YANSIYACAK

Hükümetin referandum sürecinden sonra herkesi kucaklayıcı, hızlı ekonomik adımlar atması gerektiğini kaydeden Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Haluk Tan ise, ''Toplumun en önemli önceliği bu olmalı. Ekonomiye ağırlık vererek gelecekle alakalı planlar yapılmalı. Referandum sonuçları toplumun demokrasiye olan saygınlığını arttırdı. Ortaya çıkan bu sonuç da gündemimiz ekonomi olduğu sürece, ekonomimize olumlu biçimde tesir edecek. Türkiye ekonomisi toparlanma sürecine girecektir çünkü sistemle alakalı belirsizlik ortadan kalktı. Bir işe konsantre olmak başarmaktaki en büyük nedenlerden bir tanesi. Artık Türkiye'nin gündemi ekonomi olmalı. Seçimlerin gündemden kalktığı bir atmosferde bu süreç ekonomiye olumlu yansır. Ayrışacak çok şeyimiz var ortak paydamız tek. Yeni sistemin de en büyük güvencesi ekonomik istikarar sağlayacak olması. Çift başlılık ortadan kalktığında yatırımcı da sanayici de ona göre planını yapacak'' şeklinde konuştu.

Zerrin SOMUNCU