15 Mayıs'ta akaryakıt fiyatlarına, dolar kuru ve petrol fiyatlarında yaşanan artış sebebiyle zam yapılmıştı. Benzin fiyatına yapılan 18 kuruşluk zamla, litre fiyatı 6 lira 30 kuruşa kadar çıktı. Dün çıkan Bakanlar Kurulu kararıyla, akaryakıt fiyatlarındaki artışın vatandaşları daha fazla mağdur etmemesi için fiyat artışının olduğu miktarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi yapılarak, zam vatandaşa yansıtılmayacak. Akaryakıt fiyatlarındaki azalma durumunda ise ÖTV tutarı, 17 Mayıs 2018 tarihindeki tutarı geçmeyecek şekilde alınacak.

ÖNLEYİCİ TEDBİR

Kararı değerlendiren Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, "Daha önce de belirttiğimiz gibi akaryakıtta ÖTV indirimi mecburiydi, bu verilen karar da malumun ilanı oldu. Doğru bir karar, destekliyoruz. Bu uygulama, fiyatın daha da artmasını ve 7 lira olmasını engellemek için önleyici tedbir. Akaryakıt fiyatında istikrar sağlanması için önemli bir adım ancak fiyatın düşmesinde dışa bağımlı bir konumdayız. Dünya piyasasındaki brent petrol ve dolar fiyatı düşmedikçe benzini daha ucuza alamayız" diye konuştu.

ÜRETİM OLUMLU ETKİLENECEK

Ülkede ekonomi konusunda istikrarı sağlamak için akaryakıtın önemli enstrümanlardan biri olduğunu kaydeden Güler, "Brent petrol fiyatları son 4 yılın en yüksek seviyesinde, dolar kuru da geçen seneye göre yüzde 40 değerlendi. Bu nedenle akaryakıt fiyatları çok yüksek seyrediyor. Çiftçilerin üretim yapacağı dönemde motorinin fiyatı çok önemli. Fiyatların arttığı dönemlerde yatırım yapılmaz, bu da ekonominin durgunlaşmasına sebep olur. Bu karar, zammın vatandaşa yansımasını önleyerek üretimi artıracak" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR