Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulamaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan moderatörlüğünde "Atatürk'ün Samsun ve Havza Günleri" adlı çalıştay düzenlendi. OMÜ Eğitim Fakültesi'ndeki çalıştaya; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Ayrıca Haber Gazetesi Köşe Yazarları Osman Kara ve Şakir Demirci de çalıştayda konuşmacı olarak yer aldı.

DETAYLI OLARAK ELE ALINDI

Çalıştayda yer alan isimler, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 günü çıkarak kurtuluş mücadelesini başlattığı Samsun günleri ile 25 Mayıs 1919 günü geçtiği Havza günlerinde yaşadıklarını detaylı olarak ele aldı. Ayrıca bir süre önce Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Kurtuluş Yolu"nun da şehrin tarih kültürüne yapacağı katkıdan söz edildi.

KURTULUŞ YOLU ÖNEMLİ YATIRIM

Kurtuluş Yolu'nun önemli bir yatırım olduğunu ifade eden Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulamaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, "Belediyelerin salt belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra bu tip kültür hizmetlerini yerine getirmesi de bizim için önemli. Fakat bu kadar pahalı bir yatırımın hem tarihi gerçeklerle örtüşmesi hem de Samsunumuza önemli bir hizmete dönüşmesi noktasında akademisyenlerimize büyük görev düşüyor. Bu yönüyle de önümüzdeki yılı layıkıyla kutlama, hem de tarihçilerimizin talep edeceği bilgileri kamuoyuyla paylaşma açısından önemli bir çalıştay olacak. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e hürmetimizin ve vicdani mesuliyetimizin belki bir parçasını yerine getirmiş olacağız" diye konuştu.

AÇIK DESTEK VERECEĞİZ

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, "Samsun'da, 19 Mayıs'la ilgili bir çalıştayın yapılıyor olmasından bizler de büyük mutluluk duyuyoruz. Bizler 19 Mayıs 1919 günü ile ilgili birçok bilgiye sahibiz. Fakat bu bilgilerin derinleşmesi ve daha kesin bilgilerin ortaya konulması açısından önemli bir çalıştay olacak. OMÜ olarak bu konuya katkı sağlayacak tüm hocalarımıza açık destek vereceğiz. 19 Mayıs, Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolun başlangıç tarihini oluşturuyor. Bizim yazılmış kaynaklara bağlı kalmadan, daha sağlıklı bilgi oluşturabilmek için çalışmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rektör Bilgiç, geçtiğimiz yıl OMÜ'ye teslim edilerek 1 yıl boyunca burada kalan 57. Alay Sancağı'nın, çeşitli kesimlerle buluşması noktasında çalışan akademisyenlere teşekkür belgesi verdi.

Barış BUDANOĞLU