Türkiye'de 24 Haziran'da yapılacak milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Samsun'un 27. dönem milletvekili adayları belli oldu. Samsun'dan 9 ismin Ankara'ya gitmek için mücadele edeceği listelerde değişimler yaşanırken, sürpriz isimler de görüldü.

AK PARTİ'DE SÜRPRİZ

AK Parti'de 102 aday adayınının arasından seçilen 9 ismin 4'ü mevcut milletvekili oldu. Buna göre sırasıyla AK Parti'nin milletvekili adayları şu şekilde gerçekleşti: Ahmet Demircan, Yusuf Ziya Yılmaz, Çiğdem Karaaslan, Fuat Köktaş, Orhan Kırcalı, Bekir Keleş, Elif Coşkun Bilgin, Caner Göktepe ve Muhammet Yasir Okudan. 26. dönemde milletvekili olan Hasan Basri Kurt listede yer bulamazken, eski Gençlik ve Spor Bakanı, Samsun Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, İstanbul 3. bölgeden 3. sıra milletvekili adayı olması sürpriz olarak yorumlandı. En çok merakla beklenen eski Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ikinci sırada yer aldı. Listede ayrıca eski AK Parti Samsun Gençlik Kolları Başkanı Caner Göktepe ile Muhammet Yasir Okudan genç aday olarak, Çiğdem Karaaslan ve Elif Coşgun Bilgin de kadın adaylar olarak kendilerine yer buldu.

CHP'DE TEKİN ŞOKU

Mevcut 2 milletvekili olan, değişimin yaşandığı bir diğer liste de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) oldu. 20 aday adayının yer aldığı CHP'nin 9 kişilik listesi sırasıyla şöyle oldu: Kemal Zeybek, Neslihan Hancıoğlu, Hüseyin Şahin (Saadet Partisi kontenjanı), Müşfik Veysel Erdoğan, Mehmet Özdağ, Arzu Sabuncu, Murat Çam, Yılmaz Karagöz, Işık Özkefeli. 26. dönemde milletvekili olan Hayati Tekin CHP Samsun'un listesinde kendisine yer bulamaması şaşkınlık yarattı. CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce'ye yakınlığıyla bilinen Tekin'in aday listesinde yer almaması sürpriz oldu. Saadet Paritisi ile yapılan protokol gereği Türkiye'nin 5 ilinde açılan ve CHP Samsun'da da üçüncü sırada yer alan Saadet Partisi kontenjanında ise Hüseyin Şahin yer aldı.

MHP'DE USTA LİSTE BAŞI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ise liste başı ismini haftalar önce MHP Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta olacağını açıklamıştı. Mevcut 1 milletvekiline sahip MHP'nin Samsun adayları ise şu şekilde oldu: Erhan Usta, Abdurrahman Çamaş, Murat Camadan, Erdem Okan, Cemalettin Kola, Yüksel Ünal, Mine Aktaş, Yakup Akın, Hami Korkmazlı.

İYİ'LERDE GÜMÜŞHANELİ İSİM

İlk defa seçime girecek olan ve 58 milletvekili aday adayıyla merak edilen listelerden birisi de İYİ Parti Samsun oldu. 9 kişilik listenin başında eski MHP Gümüşhane Milletvekili Bedri Yaşar'ın yer alması dikkat çekti. Yaşar'ı sırasıyla şu isimler takip etti: İbrahim Özyer, Hüseyin Acar, Birsen Öztürk, Akın Üner, Önder Fatih Şenol, Hakan Kiper, Ayşe Ayan, Furkan Özdemir.

SAADET GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SAMSUN'DAN

Saadet Partisi Samsun'da ise liste ilk sırasında Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Akkiraz yer aldı. Akkiraz'ı şu isimler takip etti: Mustafa Öcal, Hasan Öztürk, İbrahim Gümüşoğlu, Büşra Genez, Abdulvahap Bilen, Muhammet Kuzubaş, Hüseyin Şimşek, Şuayıp Sarı.

VATAN'DA 3 ÖĞRENCİ

Vatan Partisi Samsun teşkilatının 9 kişilik listesinde yer alan 3 öğrenci dikkat çekti. Vatan Partisi'nin 27. dönem milletvekili adayı listesi şu şekilde oluştu: Mustafa Alemdaroğlu, Haydar Çolak, Semra Korkmaz, Nazife Şahin, Mehmet Ali Ergin, Gülşah Yıldırım, Yasemin Tiryaki, Vural Yücel, Onur Giden.

GÜMÜŞHANELİ ADAY...

İYİ Parti Samsun'un milletvekili aday listesinde 1. sırada yer alan eski MHP Gümüşhane Milletvekili Bedri Yaşar dikkat çekti. İYİ Parti İl Başkanı Ömer Süslü, Yaşar için "Meral Akşener hanımefendinin emaneti, başımızın üzerinde taşıyoruz" dedi.

HALAY KURBANI MI?...

Milletvekili Hayati Tekin'in, CHP'nin 27. dönem milletvekili aday listesinde yer almaması şok etkisi yarattı. 19 Mayıs'ta miting için Samsun'a gelen Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce ile havaalanında halay çeken Tekin, ''Halay kurbanı mı?'' sorusunu akıllara getirdi.

KURT LİSTEDE YOK...

AK Parti Samsun'da 25. ve 26. dönemlerde milletvekilliği yapan Hasan Basri Kurt bu dönem listede yer alamadı. Kurt, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "27. Dönem Milletvekili aday listesi, AK Partimize, Samsunumuza ve tüm milletimize hayırlı olsun. 25 ve 26. dönemlerde memleketim Samsun'a AK Parti milletvekili olarak hizmet etme fırsatını veren Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunarım. Kutlu yürüyüşe hep birlikte devam" ifadelerini kullandı.

KILIÇ, İSTANBUL'DAN ADAY...

AK Parti Samsun listesindeki bir sürpriz de eski Gençlik ve Spor Bakanı, Samsun Milletvekili Akif Çağatay Kılıç'ın, İstanbul 3. bölgeden 3. sıra milletvekili adayı olmasıyla yaşandı. Kılıç, sosyal medya hesabından, "27. Dönem İstanbul Milletvekili adayı olarak durmak yok çalışmaya devam. Bu vesileyle bu zamana kadar beni bağrına basan Samsunlu hemşehrilerime çok teşekkür ederim. Memleketim Samsun'dan hiç bir zaman kopmadım bundan sonra da kopmayacağım. Hep birlikte yeni zaferlere inşallah" notunu düştü.

Zerrin SOMUNCU