AK Parti'nin 24 Haziran seçimleri için YSK'ya sunulan milletvekili listelerinden büyük sürprizler yaşandı. Başbakan Binali Yıldırım dahil, 21 bakan milletvekili adayı gösterildi, bazı bakan ve parti yöneticilerinin seçim bölgeleri değiştirildi.
Kulislerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Güçlü Meclis' yapısını oluşturmaya dönük bir liste ortaya çıkardığı yorumları yapıldı. AK Parti'nin 316 kişilik milletvekili grubundan, 23'ü kendi isteği ile olmak üzere toplam 149 milletvekili 24 Haziran seçimlerinde liste dışı kaldı.
167 milletvekilinin yeniden aday gösterildiği AK Parti listelerine "Sadakat, güven, uyumlu çalışma" kriterleri damga vurdu. Liste dışı kalan milletvekilleri ile ilgili olarak ise teşkilatlarla yaşanan problemler, kamuoyunda yanlış anlaşılacak açıklamaları ve Meclis'teki performanslarının etkili olduğu belirtildi.

LİSTENİN SÜRPRİZİ: KABİNE ÜYELERİ

Başbakan Binali Yıldırım'ın yanısıra, mevcut kabineden 21 bakanın milletvekili adayı yapılması, listenin sürprizi oldu. Bakanlardan, Mehmet Şimşek, Faruk Özlü, Naci Ağbal, Nihat Zeybekci ve Ömer Çelik ise milletvekili listelerinde yer almadı.
Bu isimlerin, yeni dönemde de bakan olarak değerlendirileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine göre, bakanlar Meclis'ten çıkmayacağı için, milletvekili adayı yapılan bakanların yeni dönemde kabinede olmayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

BAKANLAR İLK SIRALARDA

AK Parti listesinde ilk sıralarda, o seçim bölgesinde lokomotif görevi üstlenecek güçlü isimlere yer verildi. Aralarında Berat Albayrak'ın da bulunduğu birçok bakan listelerin birinci sırasında yer aldı. Kabine üyelerinden Nurettin Canikli ve Fatma Betül Sayan Kaya İstanbul'da ikinci sıradan aday gösterildi.
Bazı bakanların ise seçim bölgeleri değiştirildi. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu Ankara'dan Adana'ya kaydırılırken, Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş Ordu'dan İstanbul'a, Nurettin Canikli Giresun'dan İstanbul'a, Süleyman Soylu Trabzon'dan İstanbul'a taşınan isimler oldu.
Eski Başbakan Davutoğlu kontenjanından Meclis'e giren isimlerin hiç biri listeye konulmadı. Aralarında, Taha Özhan, Nurettin Yaşar, Ertan Aydın, Adnan Boynukara, Vedat Bilgin, Ali Sarıkaya ve Mustafa Baloğlu üstü çizilen isimler arasında yer aldı.
AK Parti yönetimi tarafından yaptıkları açıklamalar nedeniyle zaman zaman uyarılan Şamil Tayyar, Metin Külünk, Mehmet Metiner ve Sait Yüce gibi isimler de listelerde yer bulamadı.
Listede yer almayan Hatay Milletvekili Orhan Karasayar'ın kardeşi FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. Karasayar'ın bu nedenle listeye alınmadığı belirtiliyor. Sakarya Milletvekili Şaban Dişli de listede yer bulamadı. Dişli'nin kardeşi Mehmet Dişli, 15 Temmuz darbesinin kilit isimleri arasında yer alıyordu.

MYK'DA FİRE YOK

AK Parti'nin genel merkez yönetimi ve Meclis grup yönetimi fire vermeden listelerde yer buldular. Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın İstanbul olan seçim bölgesi Rize, Mehmet Mehdi Eker'in de yine İstanbul olan seçim bölgesi Diyarbakır olarak değiştirildi. Her iki isim de liste başı olarak değerlendirildi. Genel Başkan Yardımcısı ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz'de İstanbul'a kaydırılırken, grup başkanvekili Naci Bostancı Amasya yerine Ankara'dan aday gösterildi. AK Parti'deki üç dönem kuralına takılan 22 milletvekillinden 10'u yeniden aday gösterildi. Ayşenur Bahçekapılı, Necdet Ünüvar ve Ahmet İyimaya'nın da aralarında bulunduğu diğer 3 dönemlikler ise liste dışında kaldı.

DESTİCİ LİSTE BAŞI

Cumhur ittifakı içinde yer alan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de AK Parti listelerinden aday gösterildi. Destici, Ankara 2`nci bölge birinci sıradan aday oldu. BBP`den AK Parti listesine 18 isim girdi. Ancak Destici dışında bu adayların seçilebilecek sırada bulunmadığı tahmin ediliyor.

ESKİ TÜFEKLERİN OĞULLARI LİSTEDE

AK Parti'nin ağır toplarından Bülent Arınç'ın oğlu Ahmet Mücahit Arınç İstanbul üçüncü bölge 11'inci sıradan aday gösterildi. İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar'ın oğlu Tolga Ağar Elazığ 3'üncü sıradan aday listelerinde yer bulurken, AK Parti'nin kurucularından Ayşe Böhürler İstanbul 2'inci bölgeden aday yapıldı.

SOFUOĞLU VAR, TATLISES YOK

AK Parti'nin klasikleşen sporcu aday gösterme geleneği bu seçimde de bozulmadı. Dünya motosiklet şampiyonu Kenan Sofuoğlu, eski Beşiktaşlı futbolcu Albay Özalan ve eski milli güreşçi Selçuk Çebi AK Parti milletvekili adayı oldu. Geçtiğimiz yıl MKYK`ya giren üniversite öğrencisi Rümeysa Kadak, İstanbul üçüncü bölge 10. sıradan aday gösterildi. İhlas Koleji mezunu olan Kadak, başarılarıyla Erdoğan`ın dikkatini çekmişti. Kocaeli`den 11`inci sıradan aday gösterilen lise son sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Elif Nur Bayram da AK Parti`nin en genç milletvekili adayı oldu. Şarkıcılar İbrahim Tatlıses ve Metin Şentürk ise listelerde yer bulamadı.

ADAY BELEDİYE BAŞKANLARI

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek - Konya 2'nci sıra... - Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz - Samsun 2'nci sıra... - Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı - Bilecik 1'inci sıra... - İstanbul'un Fatih ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Demir - İstanbul 2'nci Bölge 12'nci sıra... - Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır - Malatya 3'üncü sıra... - Hatay'ın Reyhanlı ilçesi Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi - Hatay 4'üncü sıra... - Diyarbakır'ın Sur ilçesi Belediye Başkan Vekili Bilal Özkan- Mersin 5'inci sıra...

ADAY OLAN İL BAŞKANLARI-

Batman İl Başkanı Murat Güneştekin - Batman 2'nci sıra... - Rize İl Başkanı Muhammed Avcı - Rize 3'üncü sıra... - Iğdır İl Başkanı Ahmet Tutulmaz - Iğdır 1'inci sırada... - Eskişehir İl Başkanı Mustafa Dündar Ünlü - Eskişehir 4'üncü sıra... - Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı - Malatya 4'üncü sıra... - Artvin İl Başkanı Ertunç Erkan Balta - Artvin 1'inci sıra... - Ağrı il Başkanı Abbas Aydın - Ağrı 2'nci sıra...

AĞIR TOPLAR YOK

Uzun yıllardır AK Parti'de siyaset yapan bazı önemli isimlerin listede yer almaması da dikkat çekti. Faruk Çelik, Burhan Kuzu, Nurettin Nebati, Feyzullah Kıyıklık, Veysi Kaynak, Haluk İpek ve Zeyid Aslan bu isimler arasında bulunuyor.

ESKİ VEKİLLER YENİDEN...

AK Parti'nin listesinde, önceki dönemlerde milletvekilliği yapan isimler de yer aldı. Aralarında Ekrem Çelebi, Ziver Özdemir, Fetani Battal, Feyzi Berdibek, Vahit Kiler, Oya Eronat, Sermin Balık, Zülfü Demirbağ, Fazilet Dağcı Çığlık, Derya Bakbak, Ali Şahin, Sabri Öztürk, Recep Özel, Canan Kalsın, Yunus Kılıç, Ahmet Salih Dal, Orhan Erdem, Gülay Samancı, İsmail Güneş, Gülşen Orhan ve Polat Türkmen 24 Haziran seçimleri için AK Parti'den yeniden aday gösterildiler.

EN GENÇ ADAY

Kocaeli`den aday gösterilen Kocaeli Fen Lisesi öğrencisi Elif Nur Bayram, "Türkiye`nin en genç milletvekili adayı olduğum için çok mutluyum. Bu yaşımda böyle bir deneyimi yaşıyor olmak gurur verici. Bize bu imkanı sağlayan sayın Cumhurbaşkanımız ve genel başkanımız Recep Tayyip Erdoğan`a teşekkür ediyorum" dedi. Türkiye Gazetesi- Yücel Kayaoğlu