Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, son günlerde rekor artış gösteren altın ve döviz kuru ile ilgili açıklamada bulundu.

ÖNGÖRÜLMEYEN BİR DURUM

Öngörülmeyen bir yükselişle karşı karşıya kalındığını ifade eden Özman, "Hükümet, dolar kurunu yıl sonu itibariyle 3,98 olarak öngörüyordu, biz ekonomistler de 4 TL tahmin ediyorduk. Öngörmediğimiz her şeyle bugün karşı karşıyayız. Evet Türkiye'nin birtakım yapısal problemleri var, cari açığı var, hala yüzde 10'un altına inemeyen bir işsizlik sorunu var, özel sektör borçlarının birikmesi var. Fakat bugün devletin borçlanması yok. Memurunun, işçisinin maaşını ödemek için IMF'den boç almıyor. Bakıldığında yüzde 7 gibi büyüme rakamları Türkiye'yi 10 yıl içerisinde gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartır. Biz de son 5 yılda, bir yıl hariç hep yüzde 7 civarında büyüme yakalamışız" dedi.

ARTIŞ, MANİPÜLASYON

Kısacası 1 doların 5 TL seviyesine gelmesinin inandırıcı olmadığını belirten Özman, "Borsada herhangi bir düşüş yok. Hala Türk varlıkları alınabilir görünüyor. Bu durumda yaşanan döviz ve altın artışlarının manipülasyondan ibaret olduğunu ben ve tüm ekonomi çevreleri düşünmeye başladı. İzah edilemeyen bu yükselişin sebebi, Türkiye'nin bir ekonomik savaşla karşı karşıya olmasıdır. Emperyalist güçler ülkenin güçlenmesini istemiyorlar. Askeri darbeyle yapamayacaklarını gördükleri için bu engeli ekonomi ile koymaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU