Tehlikeli madde danışmanı Mehtap Duman Civelek, tehlikeli madde danışman zorunluluğu olan sektörler hakkında açıklamalarda bulundu. Civelek, tehlikeli madde danışmanı bulundurması zorunlu olan sektörlerin ilgili kurallara uygun davranması gerektiğini söyledi.

İŞLETMELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Tehlikeli madde danışmanı bulundurması gereken sektörler hakkında bilgi veren Mehtap Duman Civelek, 'Akaryakıt işletmelerinin gün içindeki hızlı sirkülasyonu, fazla önem ve tehlike içermektedir. Akaryakıt işletmelerinde bir yıl içinde 50 ton ve üzerinde işlemde bulunun bir işletme, tehlikeli madde güvenlik danışmanı hizmeti almalıdır. İşletmedeki faaliyet 50 tonun altında ise, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kuruluşundan, yıllık muafiyet raporu almak gerekmektedir. Karayolu taşıma yönetmeliğine göre K1, K2, C1, C2, L1, L2, R1, R2 yetki belgesine sahip olup, tehlikeli maddelerin karayolunda taşınması hakkındaki yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren taşımacıların, tam zamanlı tehlikeli madde güvenlik danışmanı bulundurması veya tehlikeli madde güvenlik danışmanlık hizmeti alması gerekmektedir. Hastaneler, tıp merkezleri, poliklinikler ve diyaliz merkezlerinde birçok tehlikeli kimyasal kullanılmaktadır. Sağlık kurumları için tehlike sadece kullanılan kimyasallarla oluşmayıp; radyasyon ve bulaşıcı maddelerde büyük önem ve tehlike arz etmektedir' dedi.

ADR KAPSAMINA GİREN KİMYASALLAR

Kimya sanayinin ADR yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlü olduğunu dile getiren Civelek, 'Kimyasal üretimi, sentezi ve karışımı yapan bir işletmenin, tehlikeli madde faaliyet belgesi olması gerekmekte ve tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmeti almak zorundadır. Otel işletmelerinde ısınma için kullanılan yakıt ve bunun için mevcut bulunan yakıt tankları, kullanılan tüm temizlik malzemeleri, ağartıcılar, dezenfektanlar, spreyler, fumangite ilaçlar ve bunların atıkları, basınçlı kaplar ve oluşan tehlikeli atıklar ADR kapsamında değerlendirilir. Oluşan atıkların bertaraf edilmesi, yetkili kurumlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu bağlamda atıklar ve kullanılan tehlikeli kimyasalları depolayan, taşıyan, paketleyen herkes bu işlemlerde taraf olur. ADR'ye göre her taraf yükümlülüğe girmektedir' şeklinde konuştu.

HANGİ ŞARTLARDA DANIŞMAN BULUNDURULMALI

Bazı işletmelerinin yıllık faaliyet toplam miktarı 50 ton ve üstünde oluyorsa tehlikeli madde güvenlik danışmanlık hizmeti alması gerektiğini vurgulayan Mehtap Duman Civelek, 'Ambalaj üretim, baskı ve matbaa işletmelerinin yıllık faaliyet toplam miktarı 50 ton ve üstünde oluyorsa, tehlikeli madde güvenlik danışmanlık hizmeti alması gerekmektedir. Hastaneler, yakıt depoları, asfalt üretim tesisleri, kimyasal maddelerin kullanıldığı tesisler, patlayıcı malzemelerin depolandığı veya üretiminin yapıldığı tesisler 01.01.2018 tarihinden itibaren tehlikeli madde güvenlik danışmanı bulundurmak veya tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kuruluşundan bu hizmeti almak zorundadır. Otomotiv sektöründe olan işletmelerin kimyasal kullanımını gerçekleştirdikleri için, tehlikeli madde faaliyet belgesi olması gerekmektedir. Tekstil sektöründe hammadde olarak organik ve inorganik maddeler kullanılmaktadır. Bu hammaddelerden kullanılabilen ürün, elde edilirken çok farklı işlemler yapılmaktadır. Haşıllama, dokuma, ön terbiye, boyama, apre, baskı, bitirme gibi işlemler yapılırken farklı kimyasallar ve prosesler uygulanmaktadır. Bu işletmelerin yıllık faaliyetler toplam miktarı 50 ton ve üstünde oluyorsa tehlikeli madde güvenlik danışmanlık hizmeti alması gerekmektedir. 50 ton ve altında faaliyette bulunuyorsa, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kuruluşu tarafından yıllık muafiyet raporu alması gerekmektedir' ifadelerini kullandı.

Mehtap YILDIZ