UZMAN KİŞİLER

Atakum Belediyesi tarafından düzenlenen 'Samsun ve Futbol' çalıştayı Yalı Kafe'deki Tuğra Salonu'nda yapıldı. Samsunspor'un ele alındığı çalıştayda kulüp ve organizasyon yönetimi, finansal yönetim, kurumsallaşma, kadro mühendisliği, inovasyon ve spor pazarlaması ile iletişim ve medya yönetimi hakkında alanlarında uzman kişiler fikirlerini açıkladı. Çalıştaya Samsun Valisi Osman Kaymak, Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yalçın Taşmektepligil, Samsunspor Kayyum Başkanı Ahmet Güral Karayılmaz, TRT'nin ünlü spikeri Erdoğan Arıkan, TFF Samsun Bölge Müdürü İbrahim Güven, ASKF Samsun Şube Başkanı Şener Aydın, TÜFAD Samsun Şube Başkanı Hakkı Bayrak, bir dönem Trabzonspor'u da çalıştıran Teknik Direktör Mustafa Reşit Akçay ve gazeteci Haldun Domaç ile birlikte alanında uzman isimler katıldı.

DOĞRU HAMLELER

Samsun Valisi Osman Kaymak, "Futbol da her alanıyla büyük bir sektör. Başarı için dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok, Samsunspor'un geleceği için doğru olanları yapmak yeterli olacaktır. Borç borç diyoruz ama bizden fazla borcu olanlar var. Yaptığımız çalışmalarla kulübe maddi gelir de sağladık ama anladıkki her şey para değilmiş. Futbolda başarılı olmak için başka unsurlar da varmış. Örneğin bizim bu yılki yabancı oyuncularımız futbolcu gibi değil de seyirci gibilerdi. Hiç katkı sağlamadılar. Geçmişte büyük hatalar yapılmış. Para verenler omuzlarda taşınmış ama onlar bağışlamamış borç vermiş. Sonrasında da haliyle geri almışlar ama kulüp hep zarar görmüş. Şu anda da kulübe para vermek isteyenler eski yönetici alacaklarından dolayı vazgeçiyor. Ben Bayburtluyum ama görev yaptığım şehrin insanlarını mutlu etmek görevim. Bunun için Samsunspor'a destek olmaya çalıştım. Bundan sonra da desteğimiz sürecektir" diye konuştu.

SÜPER LİG OLMALI

Vali Kaymak, "Ben futboldan fazla anlamam. Küçükken Bayburt'ta amatör bir maça gitmiştim, oradaki küfürleri duyunca bir daha da gitmedim. Yıllarca İstanbul'da görev yaptım ama tuttuğum takım Fenerbahçe'nin hiç maçına gitmedim. Şunu belirtmeliyiz, bu kadar spor altyapısı olan Samsun'da takımın da Süper Lig'de olması lazım. Bu takım şehirdeki birlik ve beraberliği sağlıyor. Bu çalıştaydan güzel sonuçlar çıkacağına inanıyorum. Biz ayak oyunlarını beceremediğimiz için takım 2. Lig'e düştü. Ancak Samsun'un ekonomik ve siyasi gücü bu takımı yeniden yukarıya taşımaya yeterli olacaktır. Kulübe talip olacaklar korkmasın. Vahim bir tablo yok. Buradan siyasilere sesleniyorum; Samsunspor'un 30 Milyon TL civarında devlete borcu var. Bu borca çare bulunabilir. Kulübün sabit gelirleri olmalı. Şirketleşme diyorlar. Bu konu da iyice araştırılmalı ve adımlar atılmalı. Ben ve kayyum heyeti görevimizi sonuna kadar yaptık. İnşallah hayırlısı olur" dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı ise, "Bu çalıştayda sorunlar tespit edilip, çözüm önerileri sunulacaktır. Kulübü nasıl daha yukarıya taşıyabiliriz ona bakacağız. Belediye olarak bu zamana kadar üzerimize düşeni hep yaptık, bundan sonra da yapacağız. Buradaki amacımız Samsunspor'un yol haritasını belirlemek. Biz de sürekli daha başka neler yapabilirizi tartışıyoruz. Örneğin Yalı Kafe'nin yanına Samsunspor'un lisanslı ürünlerini satılacağı bir mağaza açacağız. Yine lisanslı ürünlerin internet üzerinden satılabilmesi için kapsamlı bir web sitesi hazırlıyoruz. Bu çalıştayı yaparken, yanlış anlaşılmalar da oldu. Biz bir yere talip değiliz. Amacımız geçmişte yapılan hataların yeniden tekrarlanmaması. Bizler gönüllü olarak yeni oluşacak yönetime bir anlamda hizmet ediyoruz. Buradan çıkacak raporu Samsunspor'un hizmetine sunacağız. Burada akademisyenler, bilim insanları, teknik adamlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve alanlarında uzman insanlar var" diye konuştu.

TEK TEK NOT ALINDI

Başkan Taşçı, şöyle devam etti: "Artık kalıcı başarıların zamanı. Bundan sonra kulübü alan yönetimlerin kendi dönemleriyle ilgili her şeyden sorumlu olmalarını istiyoruz. Buna yapacakları borç da dahil. Yöneticiler ayrıca kulübe büyük zaman ayırmalılar. En önemlisi yüreklerinde Samsunspor sevdası taşımalılar. Bu saydığım amaçlarla oluşacak olan her yönetimin sonuna kadar arkasında olacağız. Sayın Valimiz her türlü riski alarak bu takıma sahip çıktı. Kendisine de teşekkür ediyorum. Çalıştayımızdaki görüşler şekillenecek ve rapor haline dönüştürülecek. Buraya kadar gelip Samsunspor'un için mücadele eden herkese teşekkür ediyorum." Konuşmaların ardından ise oluşturulan 6 masada alanlarında uzman kişiler Samsunspor'u masaya yatırdı. Masa moderatörleri tüm konuşulanları tek tek not alarak, raporlarını hazırladı. Bugün yine toplanacak olan çalıştayda bu raporlardan çıkan sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacak.

EL BİRLİĞİYLE BAŞARACAĞIZ...

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, başka bir programda olduğu için çalıştaya biraç gecikmeli katıldı. Başkan Şahin, "Bana 'destek verecek misiniz?' diye soruyorlar. Bu soruları duymak bile üzücü. Tabiki destek vereceğiz. Samsunspor'u el birliğiyle tüm fikirlerle tüm proje ve çalışmalarla istenilen, özlenilen yere çıkaracağız" dedi.

FİKİRLERİNİ AÇIKLADILAR...

Bir dönem Samsunspor'da teknik direktörlük yapan Ercüment Coşkundere ve Hayrettin Gümüşdağ ile birlikte Samsunspor Gençlik Geliştirme Sorumlusu olarak görev yapan Fedayi Aksoy da, çalıştaya katılarak kadro planlaması hakkında fikirlerini beyan etti.

FİNAL BUGÜN...

Çalıştayda yer alan alanlarında uzman kişilerin katılımıyla çalıştay bugün bir kez daha toplanacak ve ortaya çıkan sonuç kamuoyuyla paylaşılacak.