AB, dün gece Ukrayna'nın başkenti Kiev'de uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Kremlin eleştirmeni gazeteci Arkadi Babçenko'nun öldürülmesine ilişkin 'hızlı ve şeffaf bir soruşturma' açılması için çağrıda bulundu. Bugün Strasbug'da gerçekleştirilen toplantıda konuşan Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, 'Bu korkaklık suçu, değerlerimizi ve demokrasilerimizi koruyan gazetecilere karşı basın özgürlüğüne bir kez daha saldırdı. Bu hain cinayet, bir kez daha demokratik değerlerimizi koruyan gazetecilere karşı ve basın özgürlüğüne karşı yapılmış bir saldırıdır' ifadelerini kullandı.
Tajani, Kiev'de meydana gelen cinayetle ilgili, 'Avrupa Parlamentosu, Babçenko'nun ölümünün aydınlatılmasını ve bu cinayete karışanlarla azmettiricilerin cezalandırılmalarını istiyor' dedi.
Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de olayla ilgili bir mesaj yayımladı. Babçenko'nun yakınlarına başsağlığı dileyen Mogherini, suçluların bir an önce tespit edilip adalete teslim edilmeleri için hızlı ve şeffaf bir soruşturma açılması için çağrıda bulundu. Mogherini açıklamasında, 'Avrupa Birliği, gazetecilerle dayanışma içinde duruyor. Sınırları içinde ve dışında demokrasi için hayatını tehlikeye atan gazetecileri ve çalışmalarını korumak için mücadele etmeye devam edecek' dedi. .
41 yaşındaki Rus gazeteci ve yazar Arkadi Babçenko, Putin rejimini sürekli eleştirdiği için baskı ve tehditler sonrası ülkesini terk etmişti. Rusya'yı terk ettikten sonra önce Prag'a giden Babçenko, daha sonra Kiev'e yerleşmişti. Uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Babçenko'nun ölümünü araştıran Ukrayna polisi, Babçenko'nun mesleği yüzünden öldürülmüş olabileceğini düşünüyor.