CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce Bulgaristan'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali'de katıldığı iftar programında konuştu. Kırcaali Belediyesinin kardeş Edirne ve Silivri belediyeleri ile ortaklaşa düzenledikleri iftara katılan Muharrem İnce yaptığı konuşmada en büyük projesinin huzur olduğunu söyledi. İnce, 'İnsanların yeniden birbirini kucaklamasını istiyoruz. Onun için bana en büyük projen ne, dediklerinde, en büyük projem huzur diyorum, topluma milletime huzur gelecek' dedi. İnce, 'İftar sofralarını iftira sofralarına dönüştürecek halimiz yok. Son yıllarda Türkiye gerildi. Türkiye daraldı. Türkiye özgürlüklerini geri istiyor. Türkiye'de barış ikliminin tekrar oluşmasını ve insanların birbirini yeniden kucaklamasını istiyoruz. Onun için bana en büyük projen ne dediklerinde, en büyük projem huzur diyorum, topluma milletime huzur gelecek. Milletimize huzur gelecek' diye konuştu.
'Dünyada barış'
'Projemizi üç B ile açıkladık' diyen İnce, 'Birincisi barışacağız, dedik. Çatışma yok. Laikler- antilaikler yok böyle bir tartışma, Kürtler-Türkler yok böyle bir tartışma, sağcılar - solcular yok böyle bir tartışma, Aleviler - Sünniler kapat böyle bir tartışmayı, dedik. 81 milyon bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Bu barış sadece 81 milyonun barışı değil, Türkiye'de barış, Balkanlar'da barış, Ortadoğu'da barış, Kafkaslar'da barış ve dünyada barış. Zaten cumhuriyetimizin kuruluş ilkesi neydi? Gazi Mustafa Atatürk'ün dış politika ilkesi neydi? 'Yurtta barış, dünyada barış.' Allah'ın izni, milletimin desteğiyle bunu gerçekleştireceğiz. Bu değişim rüzgarını her yerde görüyorum Kırcaali'de de gördüm bunu. Önce barış kucaklaşma' şeklinde konuştu.
4 Mayıs günü parti rozetini çıkardığını söyleyen İnce, 'Ben artık 81 milyonun cumhurbaşkanı olacağım, dedim. O günden bu yana parti rozeti takmadım. Çünkü tek olan şey bir gurubun olmaz. Cumhurbaşkanı tektir. Tek olan bir partiye ait olamaz bütün millete aittir' ifadesini kullandı.
'2. Büyüyeceğiz' diyen İnce, 'Ekonomik olarak büyüyen bir Türkiye. 15-29 yaş arasında 5 milyon gencimizin ne olduğu belli değil, ne yaptıkları okulda mı, kursta mı, işte mi bilmiyoruz. Kaydı yok bu gençlerimizin. Türkiye'yi kalkındırmak için bizim projemiz bizim sihirli rakamımız 29. Türkiye nüfusunun ortalaması. Böyle bir avantajımız var genç bir nüfusumuz var. Bu genç nüfusu iyi eğiteceğiz. Onlar Türkiye'de marka, gelişim diyen, bilişim diyen, kalite diyen, teknoloji diyen gençlerimiz olacak. Dindar bir gençlik olmalarında hiçbir sakınca yok ama kindar bir gençlik asla olmayacak' açıklamasında bulundu.
'3. B'miz, Bölüşeceğiz, adil bölüşeceğiz' diyen Cumhurbaşkanı adayı İnce, 'En düşük emekli maaşı 840 lira, en yüksek emekli maaşı 6 bin 500 lira. Olmaz bu doğru değil. Finlandiya'da iki kat fark var. Türkiye'de 9 kat fark var. Türkiye'nin yönü Ortadoğu çölleri olamaz, Türkiye'nin yönü Avrupa Birliği'dir' dedi.
Bulgaristan vatandaşlarına seslenen İnce, sözlerine şöyle devam etti:
'Sizin göreviniz Bulgaristan'ı kalkındırmaktır. Bulgaristan'a vergi ödemektir. Bulgaristan'ın kurallarına uymaktır. Bulgaristan'ı gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmaktır. Ama bunu yaparken yönetimine de ortak olmalısınız, talip olmalısınız ve kimliğinizi de asla unutmamalısınız. Siz Bulgaristan vatandaşısınız doğrudur ama Türk ve Müslümansınız. Sizin parmağınıza diken batsa bizim yüreğimiz yanar. Sizin ayağınıza taş değse bizim yüreğimiz kanar. Amacımız sizleri Türkiye'deki sıcak siyasete çekmek değil. Sizlerle dertleşmek hasret gidermek. Türkiye'de her şeyi böldüler sizi de bölmeye çalışıyorlar onu da biliyorum sakın bölünmeyin. Türkiye'de gönülleri böldüler, şehitleri bile böldüler. Yani şehit yakınları ayrı ayrı para alıyor. Böyle bir şey olamaz. Bizim bir olmamız lazım. Tekrar söylüyorum Türkiye'deki sıcak siyasetin sakın parçası olmayın. Siz burada kimliğinize, inancınıza, etniğinize herhangi bir müdahale olduğunda dik durun. Siz burada Bulgaristan vatandaşısınız. Tekrar söylüyorum burada yönetime ortak olmaya çalışın.'
Muharrem İnce, 'Türkiye'de, bölgede, dünyada barış. Bunu gerçekleştireceğiz. Yani geleceğin gençlerini her birlikte yetiştireceğiz. Türkiye'deki okullarda, üniversitelerde okuyan çocuklarınız olduğunu biliyorum. Size bir sözüm olsun fizik öğretmeni ve Cumhurbaşkanı adayı olarak, size bir söz veriyorum. İki yıl içinde hiçbir gencimizi hiçbir tarikat yurduna muhtaç etmeyeceğim. Bunu böyle bilin.' diyerek sözlerini tamamladı.