Samsun Haber: İstanbul merkezli Kanser Savaşçıları Derneği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Onkolojisi Servisi'nde kanser tedavisi gören çocukları unutmadı. Çocukların daha iyi mekanlarda tedavisi görmesini ve oyunlar oynamasını amaçlayan dernek üyeleri, Yapı Kredi Bankası çalışanlarının da destekleriyle çocuk onkolojisi servisinin çocuk oyun odasını, girişim odasını ve mutfağı yeniledi.

KEYİFLİ HALE GETİRMEK İSTEDİK

Derneğin 2015 yılında kurulduğunu ifade eden Kanser Savaşçıları Derneği Başkanı Aslı Ortakmaç; tanı, cinsiyet, yaş gözetmeksizin bütün tanı alanlara ve yakınlarına destek olmayı amaçladıklarını belirtti. Başkan Ortakmaç, 'Yolda ilerlerken farklı konular da ortaya çıktı. Onlardan bir tanesi de hematoloji onkoloji servislerinde tedavi gören çocuklarımız. Çünkü tedavileri genel olarak pek kısa sürmüyor, zaman zaman 2 seneyi bulan süreçler oluyor. Çoğu çocuk da zamanının büyük kısmını tedavi oldukları merkezlerde geçiriyor. Biz de o servisleri biraz daha keyifli hale getirmek, çocuklara çocukluklarını unutturmamak için çeşitli projeler yapmaya başladık. Onlardan biri de servislere çocuk oyun odaları kurmak, bugün de OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Onkolojisi Servisi'ndeyiz ve çocuk oyun odasını, girişim odasını, mutfağı yeniledik. İstanbul merkezli bir derneğiz ama Türkiye'nin her yerinde çalışan gönüllü annelerimizin bağlantısıyla burada böyle bir ihtiyaç olduğunu öğrendik ve hemen devreye girdik' dedi.

ÇOCUKLARIMIZ DAHA MUTLU OYUN OYNAYACAK

OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Kan Hastalıkları Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Canan Albayrak ise güzel bir amaç için toplandıklarını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Albayrak, 'Onların sayesinde hasta çocuklarımız daha mutlu oyun oynayacak. Çocukluk yaş gruplarındaki kanser tedavileri uzun süren tedavilerdir, hastalar tanıdan sonra yaklaşık 2 yıl yoğun bir şekilde kemoterapi tedavisi alıyor. Tedavi başarısı oldukça iyi ama uzun süren hastane yatışları, kişilerde olumsuz etkilere neden olabiliyor, o yüzden hastanede kaldıkları sürenin daha eğlenceli ve konforlu olmasını istiyoruz. Böyle bir destek almak bizleri güçlendirdi, çocuklarımız daha mutlu tedavi olacaklar' şeklinde konuştu.

YILDA 40 LÖSEMİ TANISI KOYUYORUZ

Çocuk Onkolojisi Servisi'nin 36 yataklı olduğunu söyleyen Prof. Albayrak, serviste yatan çoğu çocuğun kanser hastası olduğunu, kemik iliği nakli servisinde ise 4 hastanın yattığını belirtti. Aynı anda 40 hastanın serviste yattığını dile getiren Albayrak, 'Taburcu olanlar ve yeni yatan hastalarımız oluyor, yılda yaklaşık 40 lösemi tanısı koyuyoruz. 50-60 dolaylarında diğer kanser türlerinin tanısı koyuluyor ve bunların tedavisi hastanemizde yapılıyor" dedi.

Zeynep Irmak ÖCAL