Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Projeleri Toplu Açılış Töreni kapsamında, Samsun'da Yakakent Atıksu Arıtma Tesisi ile Kanalizasyon ve Yağmur Suyu Şebekesi hizmete girdi.
Başbakan Binali Yıldırım, Ankara ATO Congresium'daki törenden Samsun'un Yakakent İlçesi'ne telekonferans sistemiyle bağlandı.
Açılışı gerçekleşen Yakakent Atıksu Arıtma Tesisi'nin hayırlı olmasını temenni eden Başbakan Binali Yıldırım, Kavak, Salıpazarı ve Çarşamba ilçelerindeki atıksu arıtma tesisleriyle birlikte Samsun'a 55 milyon TL değerinde 4 tesisin yapıldığını belirtti.
Samsun Valisi Osman Kaymak da burada yaptığı konuşmada, tesisin 1,5 yıldan kısa sürede tamamlanan kanalizasyon ve son derece modern arıtma tesisi ile çok daha temiz, daha çevreci su pompalayacağını söyleyerek teşekkür etti.

SAMSUN GÜCÜNÜ İYİ KULLANMALI

Tesisin yapımı için 23 milyon 317 bin 600 liraya harcandığını belirten Samsun Valisi Osman Kaymak, 'Samsun'un yaşanabilir bir kent olması için tüm ekibimiz ile çalışıyoruz. Samsun insanlara iş, aş veren bir kent olmak zorundadır. Samsun potansiyelleri yüksek olan bir il konumunda olmakla beraber aynı zamanda Karadeniz'in amiral gemisidir. Dolayısıyla Samsun bu gücünü çok daha iyi kullanması gerekiyor. Özellikle Samsun'da Turizm'in geliştirilmesi ve turizmden beklenen gelirin elde edilebilmesi için bu tesisler şart. Samsun'un turizm potansiyellerinin ortaya çıkarılması ve Samsun'un tanıtım noktasındaki çalışmalar çok önem arz ediyor. Şu anda Samsun'da otellerimiz çok iyi durumda Büyükşehir Belediyemizin Rusya ile başlatmış olduğu direkt uçuşlar ile de turizm atağına geçmiş durumdayız. Temmuz ayında da Kuveyt ve Orta Doğu'dan direkt uçuşlarımız başlıyor. Bunları daha da artırmaya çalışıyoruz. Sağlık Bakanımız Ahmet Demircan'ın da talimatıyla Türk Hava Yolları ile görüşmelerimiz devam ediyor. Riyad, Cidde ve Dubai'den de Samsun'a direkt uçuşlar olsun istiyoruz. Turizm konusunda diğer illere nazaran biz Samsun olarak geride kaldık inşallah bu turizm ataklarımız sayesinde Samsun sahip olduğu potansiyelleri daha iyi bir şekilde kullanacaktır' dedi.

SAMSUN'A KİRLİ SANAYİ İSTEMİYORUZ

Sözlerine devam eden Vali Kaymak, 'Samsun, turizm, tarım, sanayi, ticaret, OSB ve istihdam konusunda ki potansiyellerini en iyi şekilde kullanmaya başladığında Karadeniz'in parlayan yıldızı olacaktır. Samsun artık göç veren il değil göç alan bir il olmaya başladı. Bu bizleri bir yandan sevindirirken diğer yandan da sorumluluk yüklüyor. Bu güzel kentin insanlarını tekrar göç etmeye maruz bırakmadan yeni istihdam alanları, üretim ve sanayide iddialı bir kent olmalıyız. Tarımda iddialı olmalıyız. Sanayide de öyle fakat bu güzel şehre kirli sanayinin de gelmesini istemiyoruz. Sahil kenarında ki alanları büyük fabrikalar açarak değil de katma değeri yüksek bilimsel teknolojilere ağırlık verilen üretimlerin yapıldığı alanlar için kullanmak istiyoruz'' diye konuştu.

DÜNYAYI EN AZ KİRLETEN ÜLKELERDENİZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Son yıllarda iklim değişikliğini hayatımızda yaşıyoruz. İklim değişikliği küresel bir sorun. Çevre ile ilgili attığımız her adımın çevre ile ilgili bir karşılığı oluyor. Bugün açılışını yaptığımız Yakakent Atıksu Arıtma Tesisi büyük bir adımdır. Bunu gururla söyleyebilirim ki Türkiye olarak biz dünyayı en az kirleten ülkelerden biriyiz'' dedi.
Başbakan Binali Yıldırım'ın telekonferans sistemi üzerinden verdiği talimatın ardından, Samsun Valisi Osman Kaymak, AK Parti Çevre Şehircilikten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel, Alaçam Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, Yakakent Kaymakamı Selin Sarı, diğer protokol üyeleri ile birlikte kurdeleyi keserek tesisin açılışını gerçekleştirdi.
Açılış merasiminin ardından Vali Kaymak ve beraberindeki heyet arıtma tesisinde incelemelerde bulundu.
Ümit CEYLAN