Fındık: Ordu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, yaptığı açıklamada, 2011-2012 yıllarında küflenme ve neme bağlı olarak oluşan aflatoksin nedeniyle Türk fındığının ihracattan döndüğünü belirtti. OTSO olarak bunun nedenlerini araştırdıklarını anlatan Şahin, bu nedenlerin arasında fındığın depolama şartları ve toplama yöntemi olduğu, ancak en önemli sebebin ise fındığın harmanlama işini yapan patoz olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

ÜRÜNE ZARAR VERİYOR

Şahin, bununla ilgili olarak 5 yıl önce hazırladıkları "Aflatoksinsiz Fındık Projesi" kapsamında çalışmalara başladıklarını ifade ederek, "Proje kapsamında hem bizim hem de Ordu Üniversitesi makine bölümündeki teknik ekipler patozları incelemeye aldı. İnceleme sonucunda patozların fındığa zarar verdiği anlaşıldı" dedi.

STANDART GELECEK

Şahin, Avrupa Birliği destekli proje çalışmalarının artık tamamlandığını belirterek, projeyi Türk Standardları Enstitüsü'ne (TSE) takdim ettiklerini, şu anda TSE'nin bu konudaki çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. Harman dövme makinesi olarak kullanılan fındık patozunda standart olmadığına işaret eden Şahin, "Bundan sonra patozlar standarda uygun hale getirilerek üreticilere hizmet verecek. TSE çalışmasını tamamladıktan sonrası bu yönde alacağı kararları il ve ilçe tarım müdürlüklerine bildirecek. Ondan sonra da tüm patozlar standartlara uygun şekilde bölge çiftçisine hizmet edecek" ifadesini kullandı.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç de bu tür projeleri her zaman desteklediklerini ifade ederek, "Fındıkla ilgili kim bir çalışma yaparsa hepsinin yanındayız. Bu proje de fındık adına son derece önemli ve yerindedir. Fındıkta oluşan aflatoksinin önüne geçilmesi amacıyla hazırlanan bu proje için OTSO'yu tebrik ederiz" dedi.