İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne iki yıl önce açılan davanın dilekçesinde bisküvi firmasının Sezen Aksu'yla özdeşleşen 'Gülümse' isimli eserinin sözlerini kek reklamında ve tanıtım amaçlı sosyal medyada kullandığı anlatıldı. Dava dilekçesindeki iddialara göre yapılan incelemede bisküvi firmasının sosyal medya hesaplarında, 'Gülümse hadi gülümse bulutlar gitsin Sezen Aksu' ibaresi yer alan bir resim ve #sezenaksu hashtagi ile paylaşımlar yapıldı.

Bunun üzerine Sezen Aksu avukatı aracılığıyla davalı bisküvi firmasının eylemlerine son vermesi için noterden ihtarname gönderdi. Sezen Aksu'nun avukatı, 'Müvekkilim hukuka aykırı kullanım nedeniyle maddi manevi zarar görmüştür. Davaya konu reklamın haksız rekabet ve izinsiz bir kullanım olduğunun tespitini istiyoruz. Ayrıca izinsiz kullanım nedeniyle 100 bin lira maddi ve 50 bin lira manevi olmak üzere toplam 150 bin lira tazminatın davalı şirketten tahsilini talep ediyoruz' diye konuştu.

Sezen Aksu'nun açtığı davada haklı olup olmadığının tespiti için mahkeme dava dosyasını bilirkişiye gönderdi. 1 Haziran'da mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda dava konusu reklamda Sezen Aksu'nun isminin izinsiz kullanılarak kişilik haklarına tecavüz edildiği anlatıldı. Raporda, bisküvi firmasının Sezen Aksu'dan izin almadığını, kek reklamı ve tanıtımlarında Sezen Aksu'nun isminin kullanılarak onun şöhret ve popülaritesinden faydalandığı görüşüne yer verildi.

'30 BİN LİRA ALABİLECEĞİ KANAATİNE VARILDI'
Raporda, 'Toplum tarafından tanınan davacı Sezen Aksu'nun izinsiz olarak kitle iletişim aracı ile birçok kişiye ticari amaçlı olarak ulaştırılması davacının manevi tazminat hakkının da gerçekleştiğini gösterir. Davalının haksız eylemleri nedeniyle davacının isteyeceği manevi tazminat miktarını mahkemenin takdirine bırakıyoruz. Maddi tazminat olarak davacının yoksun kaldığı kazancın 30 bin lira olabileceği kanaatine varılmıştır' dedi.

Davanın önceki gün görülen duruşmasına davacı Sezen Aksu'nun avukatı katıldı. Duruşmada söz alan Sezen Aksu'nun avukatı, 'Bilirkişi raporuna karşı beyanda bulunmak için süre istiyoruz' dedi. Mahkeme taraflara bilirkişi raporuna karşı cevap haklarını kullanmaları için süre vererek duruşmayı erteledi.

KAYNAK : POSTA