Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, seçim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Zeybek, partilerinin iktidar olması halinde esnafın sorunlarının çözümü için önemli adımlar atılacağını ifade etti.

ADİL BİR MODEL

Küçük ve orta ölçekteki işletme sahibi esnafın borç batağına girdiğini dile getiren Zeybek, "Daha bu yılın ilk 2 ayında, 20 bin 308 esnaf iflas etmiş. Bir önceki yılın aynı döneminde ise 19 bin 859 esnaf iflas etmişti. Ülke iyi yönetilmiyor, ekonomik göstergeler alarm veriyor. Sorunların çözüme kavuşturulması için mevcut siyasal iktidarın değişmesi, çalmayan halktan yana olan iktidarla; üreten, büyüyen, adil bölüşümü sağlayan modelin hayata geçirilmesiyle mümkün olacak" dedi.

HAKSIZ REKABET ÖNLENECEK

CHP iktidarında, "Esnaf Bakanlığı" kurularak esnaf ve sanatkarın sorunlarının siyasette geniş yer bulmasına olanak tanıyacaklarını ve sorunlarını çözüme kavuşturacaklarını ifade eden Zeybek, "Esnaf odalarının yetkilerini ve sorumluluklarını artıracağız, ülkemizde ticaret yapan yabancılara tanınan avantajlar karşısında haksız rekabet etmesini önleyeceğiz. Emekli olmuş ve işini devam ettiren esnafın sosyal güvenlik destek primi ile sosyal güvenlikte birlik sağlayarak, esnaf aleyhine olan farklılıkları kaldıracağız. Esnafın kira stopajını kaldırıp, kira, araç giderleri ile iş yeri masraflarının vergiden düşülmesini sağlayacağız" diye konuştu.

'SIFIR FAİZLİ' KREDİ

"Esnafın yıllık ödediği vergi ve prim miktarı kadar sıfır faizli kredi kullandıracağız" diyen Zeybek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uzun vade, düşük faizli kredilerle, kira öder gibi dükkan sahibi olmalarını sağlayacağız. Esnafın örgütlemesi, kredi kooperatiflerinin güçlendirilmesi ile kredi miktarlarının artırılması sağlanacak. Aynı alanda iş yapan esnafın çarşılar ve sanayi siteleri halinde örgütlenmesi ile ortak malzeme kullanımı giderlerinin düşürülmesine destek olacağız. Esnafın kurduğu kümelenme şirketleri ve sosyal işletmelere vergi avantajı sağlayacağız. Ayrıca, gençleri istihdam eden esnafa da destekler sağlayacağız."