24 Haziran seçimine dair her şeyin konuşulduğu Haberin Sesi- Seçim Özel programının son konuğu, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan oldu. Demircan, Burcu Düzgün Çoban'ın sorularını cevapladı.

SAĞLIK KÜLLİYESİ

Atakum'da 250 yataklı hastanenin ihalesinin temmuz ayında yapılacağını söyleyen Bakan Demircan, "Çalışmalarımız bittiğinde, Samsun'un 30-40 yıl sağlık alanında sorunu kalmayacak. İhale 25 Temmuz'da yapılacak. Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde güzel bir konumda, denize nazır hastanemiz yapılıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Gazi Devlet Hastanesi de yenilenerek, 400 yataklı olacak. Samsun şehir hastanesinin yanında 150 yataklı fizik tedavi hastanesi ve 100 yataklı psikiyatri hastanesi olacak. Canik Düvecik'te 400 dönümlük alanda bir sağlık külliyesi olacak" ifadelerini kullandı.

SAMSUN BAKANSIZ KALMADI

Demircan, Samsun'un AK Parti döneminde her dönem bakan çıkardığını vurgulayarak, "Samsun, AK Parti iktidarı döneminde bakansız kalmadı ve bundan sonraki dönemde en iyi şekilde temsil edilecek. Samsun'u iyi günler bekliyor. Cumhurbaşkanımızın Samsun'a gelişi ikinci bir bayram olacak. Tüm vatandaşlarımızı mitingimize davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

PARMAKLA GÖSTERİLECEK

Samsun için yatırımların hızla devam ettiğini söyleyen Demircan,"Samsun için hızlı tren yapım ihalesi yapılıyor. Samsun bir ağa bağlanıyor. 250 km hızla güvenle yolculuk edilecek. Demiryolumuz yenileniyor. Samsun OSB'leri yetersiz. Düz tarım arazilerimizi sanayiye veremeyiz. İkinci devlet üniversitemizi kazandık. Şehrimizin turizmde de gelişmesini istiyoruz. Körfez ülkelerinden uçuşlar başlatıyoruz. Samsun üreten, turizm potansiyelini harekete geçiren bir şehir olursa ülkemizde parmakla gösterilecek" dedi.

İLK TURDA SEÇİLECEK

Seçim sürecini değerlendiren Bakan Demircan, "Saha çok canlı, seçime olan ilgi sürekli artıyor. Vatandaşlarımıza gidiyoruz ve onları dinliyoruz. Gücümüz halkımız. Onların verdiği vekaletle ülkeyi yönetmek için siyaset yapıyoruz. Biz 16 Nisan'da bu seçimin kararını aldık. Milletten gördüğüm: Recep Tayyip Erdoğan yüksek bir oy oranıyla seçilecek. Yeni sistemin kurgulanacağı bir dönem olacak. Yürütme ve yasama birbirinden ayrılıyor, eğer uyum içinde çalışmazlarsa yine zaman kaybı yaşarız. Bu nedenle başkanla uyumlu güçlü Meclis diyoruz" diye konuştu.

DAHA İLERİDE OLURDUK

Darbeci zihniyetin parlamenter sistemden faydalandığını savunan Demircan, "Darbeci zihniyet hep, bir daha iktidara gelemeyeceği korkusuyla hareket etti. Türkiye'de parlamenter sistemin darbecilere karşı zor duruma düşmesinden rahatsız olan tüm siyasetçiler, başkanlık sistemini istiyordu. Türkiye'nin kalkınmasını hızlandırmak ve vesayeti yok etmek için bu adımı attık. 16 yıllık iktidarımızda iki darbe atlattık. Bunlar olmasaydı ve Cumhurbaşkanlığı sistemiyle yönetiliyor olsaydık, şu an çok daha ileride olurduk" ifadelerini kullandı.

SAĞLIK TURİZMİ ÖNEMLİ

Dünya Sağlık Örgütü'nün verdiği rakama göre dünyada 30 milyon insanın sağlık turizmine katıldığını belirten Bakan Demircan, "Sağlık turizminde kişi başı 17 bin 500 dolar harcanıyor. Bu alanda atacağımız adımlar Türkiye'ye büyük katkı sağlayacak. Türkiye'de insanlar sağlık sisteminin başarılı şekilde devam edeceğini düşünüyor. Şu anda Türkiye ürettiği 100 ilacın 80'ini kendisi üretiyor. Tıbbi cihazlar konusunda Samsun öne çıkıyor. Samsun'da mediküm çalışmaları yapılacak, devletin alım mekanizmasını kurduk" dedi.

20 YIL SONRA BİZİM

Şehir hastaneleri konusundaki polemikleri açıklığa kavuşturan Demircan, "Hastanelerin iyileştirilmesi için şehir hastaneleri projesini hayata geçirdik. Bu konu üzerinden birçok polemik oluşturuldu. Şehir hastanelerinde birçok birim bir arada. Hastane içi ulaşım sistemleri oluşturduk. Şehir hastanelerinde 20 yıl kira ödeyeceğiz, bu süre sonucunda tüm altyapısıyla bizim olacak. Doğumundan vefatına kadar bütün vatandaşlar, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alındı. 2002'de 160 bin yatak vardı, şimdi 235 bin yatağa sahibiz. Hastanedeki yataklarımızın yüzde 60'ı nitelikli" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR