Liv Hospital Samsun Çocuk Psikiyatrisi Kliniği'nden Uzm. Dr. Zeynep Gülçin Yıldırım, yaklaşan üniversite sınavına ilişkin yapılması gerekenler konusunda bilgilendirdi. Yıldırım, sınavdan bir gece önce ve sınav esnasında dikkat edilmesi gereken ayrıntılara dikkat çekti.

DİYAFRAMDAN NEFESİ ALIN

Sınavdan bir gece önce ya da sınav sabahı ders çalışılmaması gerektiğini ifade eden Yıldırım, 'Sizi kaygılandırmayacak insanlarla sohbet edin, yürüyüş yapmak, kitap okumak gibi sizi rahatlatacak aktiviteler yapın. Doğru nefes alıp-vermeyi öğrenin. Diyafram nefesini öğrendiğinizde kaygınızın azaldığını gözlemleyebilirsiniz. Diyaframdan nefes alabilmek için sağ elinizi göğsünüzün üstüne sol elinizi karnınızın üstüne yerleştirin. Eğer nefes alımı sırasında sol eliniz yukarı doğru çıkıyorsa doğru nefes alıyorsunuz demektir. Sınavdan önce hayat düzeninizde değişiklik yapmamaya özen gösterin. Örneğin; son gece uyku saatinizden erken yatmayın, uyuyamamak kaygınızı arttırır. Ya da normalde tükettiğiniz besinlerden daha farklı besinler tüketmeyin' şeklinde konuştu.

PENCEREDEN DIŞARIYA BAKIN

Sınav esnasında yapılması gerekenlere de dikkat Yıldırım, 'Sıraya oturduğunuzda rahat olduğunuzdan emin olun. İçinde rahat hissedeceğiniz kıyafetler tercih edin, bir kaç kez diyafram nefesi alıp verin. Aklınıza olumsuz düşünceler akın ediyorsa zihninize 'dur' deyin. Örneğin; 'iyi değilim, yetersizim' yerine, 'mükemmel değilim ama bu zamana kadar okuyup bu noktaya kadar geldiysem bu benim çalışkanlığımı ve başarılı olduğumu gösterir' deyin. Etrafınızdaki insanları görmezden gelmeye çalışın. Düşünmek için kafanızı kaldırdığınızda diğer insanlara değil, örneğin; pencereden dışarıya bakın. Zamanı takip etmeyi unutmayın, bir gözünüz saatinizde olsun. Eğer kaygınız artarsa kağıdı kalemi bırakın gözlerinizi kapatın, derin nefes alıp verin, vücudunuzdaki gergin olan kasları hissetmeye çalışın' ifadelerini kullandı.